Sidor

30 aug. 2010

Bolls Blogg


Herr Boll skriver på sin blogg om China Open. Ett par ord om sin insats i allmänhet och förlustmatchen mot Xu Xin i synnerhet. Han konstaterar att han hade 3-1 i set och 9-6 i femte och inte lyckades förvalta sin ledning. Han nämner att han för ett par månader sen hade matchbollar mot samma kines och inte heller då kunde knyta ihop säcken. Hans tankar om det hela: 


”Ich kann wirklich nicht behaupten, dass ich das Spiel schon als gewonnen abgehakt hatte, weder bin ich extrem nervös geworden. Klar wird man angespannt wenn es eng wird, aber es ist schon verrückt, dass ich so viele Chancen auslasse. Mal schauen, vielleicht werde ich mal mit unserem Sportpsychologen über solche Situationen sprechen. Einfacher wird es mental auch nicht, wenn der Gegner Punkte nimmt, die ihm nicht zustehen.” 


Det som i första hand slår mig när jag tittar till Bolls blogg är den resonerande tonen han har. Intresset för hur han fungerar i sin sport, för sina prestationer, oavsett vinst och förlust. Timo skriver alltså här att han varken var nervös eller tog ut segern i förskott, och att det är tokigt rent att han inte kunde ta vara på alla de möjligheter han hade. Han nämner att han ska ta upp saken med sin idrottspsykolog, och att det troligen har psykologiska orsaker att motståndaren vinner de poäng som egentligen inte tillhör honom - vilket för övrigt låter mycket tjusigare på både tyska och engelska.


25 aug. 2010

Zhang "Columbo" Jike

Har han inte lite av den gamle tv-deckaren Columbos uppsyn, Zhang Jike? Något i mimiken, i blicken, något skenbart frånvarande.. Nu har han tagit sin första stora singeltitel och öppnat slussarna för kommande topprestationer. Han vann Harmony China Open, besegrade Ma Lin i finalen. Första set, märkligt trevande från Ma Lin, nästan nervöst, sedan drog det igång från båda sidor och mest stabil var kriminalkommissarie Columbo. Matchen är tillgänglig i sin helhet på itTv's hemsida. Med ögonbrynen högt uppe i pannan noterar vi att Pär Gerell var den ende som verkligen hotade Zhang Jike i China Open. De stötte på varandra i åttondelen och svensken hade 3-2 i set och matchboll innan kinesen lyckades vända och vinna med 11-5 i skiljeset. Alla toppkineser utom skadade världsettan Ma Long var med i tävlingen som bjöd på flera riktigt tunga fighter. Rekommenderar den spektakulära kvartsfinalen mellan Timo Boll och Xu Xin - ett drama av yppersta klass - samt den något mekaniska men småputtriga kinesiska prisceremonin.. Ja, se det hele!


20 aug. 2010

World Of Table Tennis

På ITTF's plottriga hemsida kan det vara svårt att hitta godbitarna. Tv-magasinet ”World Of Table Tennis” hittar du längst till höger på grön flik på itTV-sidan. I avsnitt 8, 2010 bjuds vi på ett finstämt reportage om vår nuvarande bordtenniskung Ma Long. Den timide världsettan berättar bl.a. om sin blyga personlighet och om hur han stött på problem i olika sociala situationer, i mötet med med media, med tränare och lagkamrater som ibland feltolkat hans sätt att vara. Ma Long pratar också om sitt tänkande under match och hur han vuxit in i den ansvarsfyllda rollen som världsetta. Sändningen varar i 26 min och förutom Ma Long så sammanfattar man årets upplaga av ”China vs World” i Pudong, rapporterar från Marocko Open, Egypt Open mm. Sammanlagt ligger det sexton avsnitt av World Of Table Tennis från 2009 & 2010 och väntar på dig. På med kaffet och in med prillan. Guldstunder väntar!


18 aug. 2010

itTV

Internationella bordtennisförbundet ITTF har börjat få ordning på sin streamingtjänst vilket innebär att man har täckt upp en stor del av de tyngre tävlingar som gått av stapeln i år. Hittills så har 2010 bjudit på en diger lista av internationella toppmatcher, och det bästa är att det fortfarande går att se dessa på itTV. Jag avnjöt häromkvällen finalen i Japan Open mellan två vänsterhänta virtuoser; den tyske hedersknyffeln Timo Boll och den duellglade helyllejapanen Jun Mizutani. De flesta matcherna saknar kommentatorer, vilket kan vara ganska skönt, men vill man ändå höra sådana så rekommenderas Lag-VM från i våras. ITTF's Mikael Andersson bildade förtjänstfullt par med den oförlikneliga 64-åriga brittiske sportkommentatorn John Burgess som har DET engagemanget. Herrfinalen mellan Kina och Tyskland är fantastisk att både se och lyssna till, och i damfinalen mellan Kina och Singapore blandas initierade kommentarer med euforiska känsloutbrott och sentimentala dito. Vi ser ett bordtennisdrama modell classico, och Burgess som levt många år i Singapore har uppenbart svårt att tygla känslorna när Feng Tianwei i den sista matchen kämpar ner den kinesiska världsettan Liu Shiwen och segern är ett faktum.. Matchen ses bäst här.



13 aug. 2010

Youtube Catchers

Ser du mycket på pingisvideo på Youtube, men saknar ordning och översikt? Möjligheten att ha en användarsida och att bygga upp ett bibliotek med favoritfilmer organiserade i spellistor är en bra funktion i YouTube. Mindre bra är att filmer ibland helt sonika tas bort och försvinner. Det kan därför vara smart att ladda ner och spara sina favoritmatcher. Två gratisprogram till din mac (pratas det datorer och programvara på den här bloggen så är det alltid macrelaterat) som på ett smidigt sätt gör detta är Tooble och MacTubes. Tooble laddar ner filmerna direkt till ditt iTunesbibliotek för vidare transport till t.ex iPhone. Tooble finns också i Pro-utförande för 5.99$ och låter dig då bla extrahera enbart ljudet från en youtubevideo. Mactubes har fördelen att kunna ladda ner även i HD-format samt hantera rss-feeds. Båda programmen har sökfunktion samt låter dig skapa spellistor mm. Du kommunicerar med YouTube men utgår från programmets ramverk och kan i en lugn och avgränsad miljö bygga upp ditt videobibliotek med pingisvideos. Skönt inte minst för dem som tycker att youtubesajtens gränsnitt är för spretigt och att menyvalen är för många och oöverskådliga. Kör du Safari och bara snabbt vill kunna ladda ner youtubes till din hårddisk i Mp4-format så finns utmärkta tillägget Youtube Download att hämta gratis. Om du har en videosnutt som du är extra rädd om bör den laddas ner och sparas på extern hårddisk och/eller lagringstjänster online. Dropbox eller MobileMe's iDisk fungerar utmärkt för ändamålet.


7 aug. 2010

Ännu längre sedan

För att överhuvudtaget hitta en europeisk världmästarinna på damsidan så måste vi leta oss ända tillbaka till 1950-talet, närmare bestämt till år 1955 då legendariska rumänskan Angelica Rozeanu vann sitt sjätte raka VM-guld. Miss Roseanu var en bollsäker defensivfena av rang med en snärtig backhand som skördade många goa poäng. Hon gick bort 2006, 84 år gammal. Hennes son, Micky Herbst har donerat hennes rack till ITTF´s museum och skapat en liten minnessida till sin saligen avlidna mamma ”Angi, my super star mother”. Länkarna på sidan fungerar inte så där jättebra, men visst är det här en smula gripande: Se henne spela i ett klipp från VM i London, Wembley 1954!


6 aug. 2010

Länge sedan

En häpnadsväckande tidsrymd, men det finns svart på vitt och står utom allt tvivel: Det är snart 30 år sedan en europeisk kvinna spelade en VM- final i singel. Året var 1973. Alica Grofova var från Tjeckoslovakien precis som Milan Orlowski, en av pingisidolerna man hade som 7-8-åring. Samma år som fröken Grofova var VM-finalist blev hon 7:a i Europa Top 12, en placering framför Birgitta Rådberg (Huskvarna). Andra svenskor under den eran var Lena Andersson (IFK Lund)och förstås Ann-Christin Hellman som vann tävlingen både 1975 och 1976. Alica Grofova förlorade VM-finalen i Sarajevo mot kinesiskan Hu Yu-lan med 3-0 i set, 21-17, 21-11. 21-14, men fick i alla fall en stomme uppkallad efter sig. 


3 aug. 2010

Asiatisk dominans


Av de tjugo högst placerade på den senaste världrankingen är hela sexton spelare från Asien. Hälften av dessa är kineser. Bara fyra spelare  är européer. På damsidan är den asiatiska dominansen ännu tydligare och så har det varit länge. Kinesiskorna radade upp åtta raka lag-VM guld från 1975 i Sarajevo till Chiba 1991, där man föll mot ett temporärt förenat Syd & Nordkorea. Sedan blev det åtta raka guld igen - från Göteborg 1993 fram till Moskva i våras då man överraskande nog fick nöja sig med silvermedaljerna efter förlust mot sina systrar från Singapore. Värt att notera är att alla spelare i det nykorade världsmästarlaget är bördiga från Kina. Feng Tianwei, lagets stjärna - blev singaporiansk medborgare så sent som 2008. Samtliga är skolade i den statliga kinesiska bordtennisfabriken från barnsben. Och här hemma väntar vi på att någon av våra yngre spelare ska lyckas etablera sig i den absoluta världstoppen. Främste svensk på herrarnas senaste världsranking ligger på 37:de plats, heter Jörgen och är en 44 årig trebarnspappa. Och i mars på SM blev hans gamle vapendragare Jan-Ove Waldner (45 år i oktober) svensk mästare genom att besegra den 17 år yngre Pär Gerell med 4-0 i set i finalen. (3 minuters skakig kamera från läktarplats).



1 aug. 2010

En första post

En blogg om Kinas nationalsport. Och Sveriges egentliga dito.