Det finns mycket att tycka till om och säkert en del att kritisera i det internationella bordtennisförbundets verksamhet. Rollen som rankingauktoritet, regelstiftare, bollförstorare, limförbjudare och potentiell näthöjdshöjare uppmanar liksom till sådant - men allt det där tar vi en annan gång..
En riktigt god sida av ITTF är det solidariska arbete som man utför. Man bedriver olika hjälpprojekt och flera av dessa vittnar om ett starkt engagemang och socialt patos i organisationen. Bordtennissamfundet drar alltså sitt strå till stacken i en ruffig och orolig värld - och man lyckas göra skillnad. Deviser som ”Development Through Table Tennis” och ”Breaking Down Barriers With Table Tennis Balls” omsätts i handling inom ramen för ITTF Development Program och man har genom åren samarbetat med en lång rad aktörer för att göra livet mer drägligt för människor i diverse krishärdar. Nyligen jobbade man tillsammans med den monegaskiska organisationen Peace & Sport för att ge stöd till utsatta barn i belastade områden i bl.a. Colombia och Öst Timor. Man har haft verksamhet för somaliska flyktingar i Jemen (video).. Man har dedikerade program för kvinnor, man utbildar tränare och ledare, informerar om hiv/aids, har stöttat med material och utrustning efter tsunamis och jordbävningskatastrofer, och så lär man förstås människor i alla åldrar, oavsett etnicitet och religion - att spela bordtennis. ITTF var också som allra första idrottsförbund på plats i det krigshärjade Afghanistan (video) för återuppbyggnad av söndertrasad social och idrottlig infrastruktur. Antalet utvecklingsprogram och projekt där man har engagerat sig är omfattande och i fjol mottog man priset ”Best project for peace from an international sports federation (video)” för sina insatser i Colombia, Jordanien, Yemen och Afghanistan.
Ett annat stödprojekt, som inte initierades av ITTF men som är värt att nämnas, är satsningen på pingisklubben Mbale Tigers (video) i Uganda. Inte minst för att det har svensk anknytning. Stefan Laupa, pingislirare från Stockholm, och kamraten Joel Lüning, studerade på Österlens Folkhögskola och som en del av utbildningen åkte man ner till Östafrika och drog igång en pingisklubb! En ideell svensk organisation för utecklingssamarbete, Twiga, kopplades på och man fick så småningom bl.a ITTF att stötta ekonomiskt via sin Goodwill Fund. Dagens Nyheter skrev i somras om Stefan Laupa och Mbale Tigers projektet. Och Laupa själv skrev belysande på Pingisfan.se i slutet av mars.
Pingisen är en kraft som förmår läka, förändra och utveckla på individnivå såväl som på kollektiv och strukturell nivå. En gång i tiden påverkade den t.o.m internationell storpolitik: Den äldre generationens pingisentusiaster kommer förmodligen ihåg ”Ping Pong diplomatin” 1971 som gjorde att Usa och Kina tinade upp sina extremt frostiga relationer tack vare att de respektive ländernas BT-landslag närmade sig varandra. En som var med då, amerikanen George Braithwaite, berättar lite om saken i det här videoklippet från New York Times.