Sidor

27 feb. 2013

Kuwait och Qatar

I Kuwait och Qatar Open ryckte de kinesiska trupperna fram på bred front. Helkinesiska semifinaler på herrsidan i båda turneringarna. På damsidan i Kuwait Open lyckades singaporekinesiskan Feng Tianwei slå sig in bland kinakinesiskorna genom att besegra Ding Ning i semi, men fick sedan se sig slagen av Liu Shiwen i finalen. I Qatar tätades så den sprickan och semifinalerna innehöll bara spelare från Chinese Nuping, d v s det stolta kinesiska damlandslaget. Dessutom fortsätter den nya generationen toppspelare att ta plats. Den regerande juniorvärldsmästarinnan, 18-åriga Zhu Yuling besegrar den olympiska mästarinnan Li Xiaoxia i kvartsfinal. På herrsidan lyckas Yan An (WR: 66) gå hela vägen från kvalspel till final innan han finalfaller mot Ma Long med minsta möjliga marginal. På vägen slår han ett koppel av högre rankade spelare inklusive Zhang Jike (2-0/WO) och Wang Hao i semifinal (4-1). Det är inte så överraskande. För några veckor sedan visade såväl Yan An som Zhu Yuling att de var hack i häl på sina äldre och mer namnkunniga bordtenniskamrater. I inhemska Squad Trials (first stage) blev Yan An femma och Zhu Yuling överraskade alla med en pikant tredje plats.
  • Semifinalerna spelades inför nästan helt tomma läktare i Qatar. Någon gång lät det som om en handfull personer applåderade. Oftast var det helt tyst. Finalpasset var mer livligt. Men ändå, en förbenat tråkig utveckling med tomma läktare och sponsorsbestyckade hallar draperade i bilreklam. Aningens mer fräs i Kuwait, men inte mycket. 
  • Finalen mellan Zhang Jike och Ma Long i Kuwait blev extraordinär. Kombinationen av rörelsesnabbhet och ackuratess var på en sanslös nivå, framförallt från Zhang Jike som verkligen släppte loss sina hästar. Så har Ma Long samlat på sig ett par förluster mot Jike. Nu får det räcka.
  • Fortfarande bara Feng Tianwei som på allvar utmanar kinesiskorna. Koreanskorna är lite för tunna och japanskorna också. Skulle snart vilja se att Kasumi Ishikawa tog ett utvecklingssteg igen. I Kuwait hade hon sina chanser mot Feng Tianwei i kvartsfinalen, men kör fast, blir för stereotyp i spelet och jobbar ut alldeles för dåligt vid bordet - framförallt får hennes forehand från mitt inte tillräckligt med syre. Hon tenderar också att kommentera egna misstag mer nu än vad hon gjorde för låt oss säga ett år sedan, fastnar en smula där, i joxande, kroppspråk. Bästa kompisen Ai Fukuhara föll redan i andra omgången mot koreanska med mer talang och känsla - Seok Hajung - som i sin tur var för tunn och maldes sönder av Liu Shiwen.
  • Liu Shiwen ser extremt stark ut. Och så lugn, stoisk. Förmedlar en tydlig känsla av tyngd och av att det inte går att rubba henne - trots hennes litenhet. Motståndarna måste vara extremt konsistenta och närmast felfria för att kunna störa henne. Det är det hon utstrålar  - vetskapen om att hon är oerhört svårslagen. Jag undrar hur någon ska kunna störa henne i Paris.
  • Men i en match hade inte Liu Shiwen det uttrycket, det var i finalen mot Ding Ning i Qatar. Hmm.. Ding Ning. Hennes biljett till VM har låtit vänta på sig efter missarna i Kuwait och Trials. Inför Qatar Open fanns det två chanser till kvalifikation kvar: antingen slutseger i Qatar eller vinst i 2nd stage of Chinese Trials hemma i mars. Jag tror att kineserna har varit en smula bekymrade, eller är det bara Ding Ning som varit orolig? Hur ska man förklara det man ser i finalen? Märkliga missar från Liu Shiwen här och var. Och ibland backar hon ut lättvindigt, söker distansduell. Tränar hon månne i finalen på speldelar som hon behöver utveckla, frågar sig vän av ordning. Det gillas i så fall - för vinst är nog viktigt, men överordnat är att förkovra sig och utveckla sin bordtennis - det är av ädlare valör. Men Liu Shiwen verkar faktiskt inte bry sig. Nej, kära nån.. I slutsetet en iögonfallande passivitet: Vid 7-8 har hon liksom kommit för nära och restan ser minst sagt suspekt ut. Och inte är det den där sedvanliga tändningen, inte samma prestige som det brukar vara. Och inte knyts det nävar från Ding Nings håll heller. Det är nog inte frågan om en traditionell läggmatch, centralt initierad liksom - snarare ligger det här på individnivå, någon slags kompisvariant. Eventuellt sanktionerad av headcoach Kong Linghui. Spekulationer? Japp. Men nu är Ding Ning i alla fall VM-klar, så slipper man oroa sig för det. Fan, nu blir jag dessutom småskum på semifinalen mellan fröken Li X. X. och fröken Ding. Får kolla den en gång till, köra luppen på looparna.
Uppdatering 6/5: Nix, Ding Ning är inte kvalificerad till VM i Paris ännu. Det räckte inte alls med segern i Qatar som jag läste någonstans. Hon hade behövt vinna Kuwait också. Då faller konspirationsteorin. Kanske. 

15 feb. 2013

Bordtennisen helar den söndrige

The Bad News:

Departement of Veteran Affairs rapporterar om att posttraumatisk stress, depressioner, psykoser, missbruk osv skördar människoliv i nästan industriell skala bland USA's veteransoldater. Över 8000 amerikanska soldater begår självmord varje år. 22 individer om dagen i genomsnitt. Det är alltså så horribelt att nästan en veteransoldat i timmen tar livet av sig. Studien sträcker sig från åren 1999 till 2010 och är den hittills mest omfattande i sitt slag. Kan tilläggas att bland aktiva soldater i fjol begick fler självmord än som dog i strid.

The Good News:

I Denver, Colorado, har man upptäckt bordtennisens livgivande egenskaper och läkande effekt på det mänskliga psyket - och tar emot krigsveteraner i behandling. Projektet är ett samarbete mellan Denver Veterans Affairs Medical Center och pingisklubben Zing Denver. Gott så. 

Artikel med tv-inslag på 9News
Dealing With PTSD Through PingPong (efter 30 sek reklam).





7 feb. 2013

World Ranking 2 - 2013

Ma Long tränger sig förbi Zhang Jike med en enda poäng, 2813 mot 2812, och är därmed tvåa efter Xu Xin, världsettan med de spektakulära naglarna. Oförändrat på fjärde och femte plats - Wang Hao respektive Timo Boll. Chuang Chih-Yuan växlar plats med Ma Lin och är nu sexa. Efter Ma Lin på sjunde plats japanskt i form av Jun Mizutani som hoppar från tionde till åttonde plats utan att egentligen ha lirat så mycket. Följer gör Dimitrij Ovtcharov som nia, och Wang Liqin på tionde plats. Fang Bo står för denna månads indianklättring och skuttar glatt upp femtio placeringar efter sin seger i Austrian Open - från plats sjuttiofyra till tjugofyra. Taku Takakiwa, japanen som aldrig mer kommer tillåtas besegra en kinesisk toppspelare, tar också ett rejält kliv uppåt efter sin seger mot Zhang Jike i Österrike - är tjugonia nu, var fyrtiofemma tidigare. Glädjande är att vi också ser ett svenskt jätteskutt i Per Gerell som tar sig från plats etthundra till plats sjuttiotvå efter sina goa segrar i Austria Open. Per har förmodligen siktet inställt på Top 50 där han egentligen hör hemma. Jens Lundqvist fortfarande bäste svensk och den som är närmast den mördande konkurrensen på ljusare sidan 50-strecket - han parkerar på femtiosjunde plats för närvarande.

På damernas världsranking är platserna ett till sex helt oförändrade. Kinesiskt på plats ett till fyra genom Ding Ning, Liu Shiwen, Li Xiaoxia och Guo Yan. Femma är sydkoreanska defensivdrottningen Kim Kyungah - 35-åringen som vägrar ge upp kampen om de absoluta topplaceringarna. Singapores Feng Tianwei är sexa och på sjunde plats 33-åriga Españakinesiskan Shen Yanfei. På plats åtta och nio hittar vi japanskorna Ai Fukuhara respektive Kasumi Ishikawa. Tia är unga Chen Meng som förresten besegrade Ding Ning med 3-2 häromdagen - bataljen utspelade sig i de kinesiska damernas Squad Trials inför VM i Paris. För svensk del konstaterar vi att Matilda Ekholm knaprar sig upp ytterligare några pinnhål från sin trettioniondeplats förra månaden. Hon är nu rankad som trettiofjärde dam i världen (!) och den platsen delar hon med vassa kinesiskan Li Xiaodan som inhöstat samma poängsumma - 2411.