Sidor

26 sep. 2014

Både dam- och herrlaget till EM-semifinal

Svenska damerna är i semifinal efter en extraordinär insats mot Rumänien. Överraskande matchförlopp där Bernadette Szocs slår en för dagen ojämn Li Fen som sedan - trots bergochdalbana - lyckas besegra Elisabeta Samara. Och Matilda Ekholm.. Vad ska man säga.. Hon visade redan igår att hon var på gång när hon på ett imponerande säkert sätt vann över den vitryska defensiven Viktoria Pavlovich. Och idag slår hon både Samara och Szocs och för Sverige till semifinal. Daniela Dodean-Monteiro spelade inte, men svenskorna hade högst troligen vunnit även om hon var med. Regerande Europamästarinnorna från Tyskland väntar i morgon.

ROMÂNIA - SUEDIA: 2-3

Meci 1: Elisabeta Samara - Matilda Ekholm 1-3 (7-11, 3-11, 11-9, 8-11)
Meci 2: Bernadette Szocs - Li Fen 3-1 (16-14, 3-11, 11-7, 12-10)
Meci 3: Camelia Poştoacă - Linda Bergström 3-1 (9-11, 11-1, 11-5, 11-4)
Meci 4: Elisabeta Samara - Li Fen 2-3 (7-11, 11-9, 6-11, 11-6, 9-11)
Meci 5: Bernadette Szocs- Matilda Ekholm 2-3 (7-11, 11-7, 9-11, 9-11)

Mer hos SBTF. 


Och herrarna - utan Jens Lundkvist  - är också framme i semifinal efter kvartsfinalseger 3-1 mot Spanien. Kristian Karlsson tar två matcher och Pär Gerell tar en, medan 28-årige Jon Persson fick se sig slagen av det 52-åriga pingisfenomenet He Zhi Wen (vilket man måste få gilla och mysa över en smula). Den gamle spanienkinesen pressade dessutom Kristian Karlsson till ett skiljeset.. I morgon möter svenskarna hemmanationen Portugal i semifinal.  

ESPAÑA - SUECIA: 1-3 

Partido 1: He Zhi Wen - Jon Persson 3-0 (11-8, 12-10, 11-8)
Partido 2: Carlos Machado - Kristian Karlsson 1-3 (5-11, 2-11, 11-6, 8-11)
Partido 3: Jesus Cantero - Pär Gerell 0-3 (5-11, 3-11, 8-11)
Partido 4: He Zhi Wen - Kristian Karlsson 2-3 (11-5, 7-11, 11-8, 8-11, 7-11) 



17 sep. 2014

Snart lag-EM i Lissabon

Tittar på Elizabeta Samaras framfart i Czech Open som spelades i slutet av augusti. Hon besegrar Österrikes europatvåa Liu Jia med 4-1 i kvartsfinal, följer upp med 4-1 mot Kasumi Ishikawa i semifinal och slutligen en 4-3 seger över Ai Fukuhara i finalen. Gott för självförtroendet inför lag-EM i Portugal som börjar nästa vecka. Hon gör också ett ordentlig skutt på septemberrankingen från plats tjugotvå till plats tretton, och kränger sig därmed förbi både Fukuhara och Li Fen. Rumänskorna kan bli luriga att tas med i EM. De har ett bra lag i Samara, den lika rutinerade Daniela Monteiro-Dodean, den vassa och ofta högt skrikande Bernadette Szőcs, och som fjärde dam kör man nog Camelia Postoaca som inte är oäven hon heller. Sveriges lag är förstås intressant. Vi mönstrar regerande Europamästarinnan Li Fen jämte Matilda Ekholm, Daniela Moskovits och defensiva Linda Bergström. Känns som ett nyckfullt och spretigt lag som skulle kunna överraska. Kan tänkas att motståndarna kommer att få jobba riktigt hårt för att få svenskorna på fall. Tänk om vi kunde knyppla oss vidare till en kvartsfinal, en semi? Vi får se. Damernas lag-EM har alla förutsättningar att bli riktigt spännande.

Grupp A: Tyskland, Österrike, Frankrike och Turkiet.
Grupp B: Rumänien, Polen, Spanien och värdnationen Portugal
Grupp C: Ryssland, Ungern, Luxemburg och Holland
Grupp D: Tjeckien, Vitryssland, Sverige och Ukraina.

Screaming Bernadettes skulle för övrigt vara ett fantastiskt bra namn på en tjejpunkgrupp.


16 sep. 2014

Para-VM i Peking

 Anna-Carin Ahlquist och Ingela Lundbäck,
Svenska guldmedaljösen från 2012-års Paralympics Anna-Carin Ahlquist från Göteborg tog brons i Para-VM, i rullstol klass 3, som har avslutats i Peking. Samma valör blev det för Ingela Lundbäck från Luleå i rullstol klass 5. Båda spelare förlorade sina respektive semifinaler mot kinesiska spelare. Även i herrsingel blev det bronspengar genom Alexander Öhgren, Motala, i rullstol klass 3 och Emil Andersson från Arboga i stående klass 8. Veckan kröntes med silvermedaljer till Anna-Carin Ahlquist och Ingela Lundbäck i lagtävlingen klass 5, där svenskorna lyckades ta sig till final mot Kina som vann med 3-1. Därmed försvarade svenskorna silverplatsen från VM i Korea 2010. I herrarnas lagtävling gick det vad jag vet åt fanders i den sammanslagna klassen 9-10, stående - där det svenska laget kom att möta spelare med mindre handikapp och inte lyckades ta sig vidare från gruppspelet. Men fem medaljer är en hyfsat god utdelning för den svenska truppen, även om guldglittret saknades. En dansk med svenskanknytning som nästan gick hela vägen i Para-VM i  Peking var Peter Rosenmeier som först i finalen fick ge sig mot svårslagne spanjoren Alvaro Valera. Danske landslagsmannen Rosenmeier bor i Malmö och tillhör Malmöklubben FIFH
Svenska medaljklasser:

Damer, lag, rullstol klass 5
1. Bian Zhang och Miao Zhang, Kina
2. Anna-Carin Ahlquist och Ingela Lundbäck, Sverige.

Damer, singel, rullstol klass 3
1. Qian Li, Kina
2. Juan Xue, Kina
3. Anna-Carin Ahlquist, Sverige och Hatice Duman, Turkiet

Damer, singel, rullstol klass 5.
1. Bian Zhang, Kina
2. Khetam Abuawad, Jordanien
3. Ingela Lundbäck, Sverige och Young A Jung, Sydkorea.

Herrar, singel, stående klass 3
1. Panfeng Feng, Kina
2. Thomas Schmidberger, Tyskland
3. Alexander Öhgren, Sverige och Florian Merrien, Frankrike

Herrar, singel, stående klass 8
1. Viktor Didukh. Ukraina
2. Chao Qun Ye, Kina
3 Emil Andersson, Sverige och Shuai Zhao, Kina


15 sep. 2014

Final för Simon Arvidsson

Vladimir Samsonov fick stryk av Kristian Karlsson i Czech Open med 4-0 för någon vecka sedan och var förmodligen på sin vakt när näste unge svensk stod på tur i Belgium Open i helgen. Värmlänningen Simon Arvidssson, som till vardags spelar för BTK Rekord i Helsingorg, rankad runt trehundrastrecket i världen säger hallå till världseliten, gör en sensationellt bra tävling och tar sig ända till final där Vladimir blir för svår. Världselvan vinner med 4-1 (8-11, 11-5, 11-9, 11-9, 11-6). Den mest meriterande segern på vägen fram tar svensken mot italienaren Mihai Bobocica (WR:63). Inte någon spektakulär match, men har ett tjusigt värde i att Arvidsson är klok, tät, bollsnål och gör vad han ska och gör det tillräckligt bra. Europamästaren Dimitrij Ovtcharov slås ut av italienske Niagol Stoyanov (WR: 134) som Simon sedan besegrar i semifinal trots underläge 1-3 i set. Den här typen av gott och blandat behöver svensk pingis mer av.

12 sep. 2014

Rankingraketen

Det stora utropstecknet för svensk del på världsrankingen är 38-åriga Li Fen som i maj storskuttade från plats tjugosju till plats sjutton! I juli avancerade hon till en smått otrolig fjortonde plats bakom japanska storstjärnan Ai Fukuhara. Och sedan - i augusti - passerade hon japanskan upp till en drömlik trettonde plats. På den nyutkomna septemberrankingen är hon femtonde bästa kvinna i världen och det är ju alldeles fantastiskt det med. Sedan får vi hoppas att hon börjar jaga Ann-Christine Hellmans finfina rekord med en sjunde plats - inklusive himlahöjd och änglakör - på världsrankingen i september 1976. Övriga svenskar: Matilda Ekholm är rankad åttioetta och har fallit drygt fyrtio placeringar sedan september i fjol. Linda Bergström är tvåhundratjugotrea. Daniela Moskovits är rankad trehundratjugotrea. Per Gerell fyrtiotrea. Kristian Karlsson nu sextionia och har därmed passerat Jens Lundqvist som är sjuttiotvåa. Jon Persson är rankad etthundratjugofemma.

11 sep. 2014

Worldranking 5-9

Jaja. Inte mycket till förändringar i toppen på pingisens världsranking, närmast stiltje. Precis som på bloggen, men för formens skull: I maj tog sig Jun Misutani upp två hack till en åttonde plats, Yan An sjönk två placeringar till en nionde och Timo Boll föll från nionde till tionde plats. I juni och juli och augusti var det status quo hela vägen och nu har septemberrankingen kommit med följande rangordning: Xu Xin är fortfarande rankad etta i världen. Fan Zhendong tar sig upp ett snäpp till andra plats och passerar därmed Ma Long. Fyra är Zhang Jike som kränger sig förbi en hyfsat nygift Dimitrij Ovcharov på femte plats. Wang Hao är kvar som sexa. Jun Mizutani kniper sjunde platsen från Chuang Chih-Yuan som halkar ner till åttonde. Ny nia är Timo Boll som går förbi Yan An som är tia.  

På damernas världsranking har det inte heller skett några större förändringar. Små förskjutningar bara. I maj tog sig singapores Feng Tianwei upp på topp 5. Hon hamnade på samma poäng som Zhu Yuling varför de båda fick dela femte platsen i ungefär en månad. Wu Yang ner ett hack till sjunde plats. Österrikiska Liu Jia och japanska Kasumi Ishikawa avslutade som nia och tia efter att ha växlat platser. I juni fortsatte Feng Tianwei sin färd uppåt till en fjärde plats genom att passera Chen Meng som halkade ner till femte. Zhu Yuling tappade till sjätte och i slutet av listan växlade Kasumi Ishikawa och Liu Jia platser igen. På julirankingen tog Ishikawa ytterligare ett steg - upp till en åttonde plats. Och bakom henne hände det faktiskt något när den 31-åriga tyskkinesiskan Han Ying tog ett ordentligt kliv från plats nummer femton in på topp tio som ny nia världen. Och efter henne kom den 25-åriga singaporianskan Yu Mengyu in på topplistan efter ett skutt från trettonde plats. I augusti tog sig defensivfenan Wu Yang förbi unghönsen Zhu Yuling och Chen Meng till en sjunde plats. Han Ying lyckades klättra förbi Kasumi Ishikawa. Dessa båda lade sig tillrätta som åtta och nia. Så är vi framme vid septemberrankingen som bjuder på följande listning: Etta i världen (sedan ett år tillbaka) är Liu Shiwen. Ding Ning är tvåa. Trea i världen är den regerande världs- och olympiska mästarinnan Li Xiaoxia. Fyra är singapores Feng Tianwei som har en återkommande vana att spränga sig in mellan toppkinesiskor. Wu Yang är femma. På sjätte plats återfinns Zhu Yuling som har vaknat till och klurat sig förbi Chen Meng på sjunde. Kasumi Ishikawa tar tillbaka sin tappade åttonde plats från tyskkinesiska Han Ying som är nere på nionde igen. På tionde plats sedan i juli: Yu Mengyu.