Sidor

15 nov. 2015

SOC 2015

Mu Zi (t.v.) ler mer i Folkets befrielsearmé.
Här är SOC-vinnaren 2015 tillsammans
med vapensyster Liu Shiwen.
Massor av svenska spelare i högklassigt SOC i Stockholm. För damerna ville det sig inte alls. Li Fen var sjuk, Matilda Ekholm var inte på hugget och det yngre gardet kändes ängsligt och vägde ganska lätt. Intressanta åttondelsfinaler i damsingeln. En solklar förlust för Chen Meng mot tyskkinesiska deffen Han Ying. Chen hade inte alls fötter och träff på plats. Och Ding Ning förlorar mot Mu Zi - det är inte första gången, men aldrig förut med 0-4. Sedan är både Kasumi Ishikawa och Ai Fukuhara ytterst nära att bli utslagna av tyskakinesiska Shan Xiaona respektive 15-åriga Mima Ito. Snart dags för tronskifte bland de japanska damerna där flera tonåringar stormar fram bakom Ishikawa och Fukuhara. En spelmässigt intressant sådan är Hina Hayata som figurerar lite i skuggan av Mima Ito, men är samma årgång - och är lite av en hybrid mellan Ding Ning och Ishikawa, något yvig ännu, men kan bli bra. Världsettan Liu Shiwen tog utan större problem hand om Han Ying i kvartsfinal, men rådde sedan inte på fjolårsvinnaren Zhu Yuling som uppenbart har vaknat till efter chockförlusten mot hollandkinesiska veteranen Li Jiao i World Cup för några veckor sedan. Finalen mellan Zhu Yuling och Mu Zi var en välspelad långkörare över sju set - inklusive klassiskt blängande och svårmodiga ansiktsuttryck. Och på tal om att befinna sig i skuggan.. Det har Mu Zi gjort länge. Den 26-åriga kinesiskan med den fina tekniken blommar sent med kinesiska mått mätt, men Li Sun, hennes gamle coach - som tidigare haft ansvaret för fantastiska spelare som Wang Nan, Zhang Yining och Li Xiaoxia - har inte gett upp hoppet och man förstår varför när man ser Mu Zi spela. Det lär efter SOC-segern bli en nätt puff uppåt från den anonyma trettiotredjeplatsen på världsrankingen.

Elias Ranefur gick till semifinal i U21. Och det var bra sprutt i svenskarna i herrsingel. Anton Källberg slog ut Yan An och Jens Lundkvist besegrade Zhang Jike. Smått fantastiska bt-händelser. Men Zhang Jike såg rätt körd ut från början. Motivationen verkar vara som bortblåst. Ingen vidare tändning och spelglädje inte. Kinesen är på dekis. Får mig att tänka på OS nästa år. Konkurrenssituationen med regeln om bara två spelare från varje nation måste vara ett dystert faktum om man som Zhang Jike harvar runt i de segare mentala träskmarkerna och inte kommer loss. Saker hade förmodligen känts lite lättare om han hade haft ett kommande OS innanför västen. Jike verkar behöva spektakel som tändvätska - annars kanske han går ner sig? I en mer rättfärdig värld hade vi förstås fått se minst fyra kineser i OS-singeln. Allt annat är egentligen bara trist. Trevligare då med Anton Källbergs framfart. Förvisso utslagen i U21, men krutet lades på herrsingel. Hans stadiga etablering på världsscenen imponerar, liksom hans nivå och finess. Även i kvartsfinal mot Fan Zhendong hittar han ingångar efter hand - vilket innebär en 2-4 förlust med mersmak. Några missade möjligheter i slutet - ett fh-läge efter serve, någon oskärpa i det korta där han tidigare varit väl så bra som kinesen - gör att slutsetet glider honom ur händerna. Men Källberg har visat vad han kan och har nu att fortsätta justera och bygga vidare. Kristian Karlsson körde över Jens Lundkvist i kvartsfinal och blev sedan överkörd på samma sätt själv av Xu Xin. Fan Zhendong vinner finalen precis som i fjol. Härlig stämning i Eriksdalshallen, i alla fall när svenskarna var i farten, men i ärlighetens namn - kändes inte SOC-inramningen trött och oinspirerad i år? Och prisutdelningen var väldigt blek. Man försökte liksom inte ens. Och smågossar som domare, som sitter och pillar sig i näsan och gnuggar ögonen av trötthet.. Charmigt kanske, jag vet inte. Det brukar faktiskt vara bättre fason på slutspelet i Bästa fyran. Stockholm borde kunna bättre.

Damsingel:
1. Mu Zi, Kina
2. Zhu Yuling, Kina

Herrsingel:
Fan Zhendong, Kina
Xu Xin, Kina

Damdubbel:
1: Chen Meng/MuZi, Kina.
2. Lin Ye/Zhou Yin, Singapore

Herrdubbel: 
1. Fang Bo/Xu Xin, Kina
2. Fan Zhendong/Zhang Jike, Kina

U21, dam: 
1. Yui Yamamoto, Japan
2. Bernadette Szocs, Ungern

U21, herr:
Tristan Flore, Frankrike
Filip Zeljko, Kroatien



2 nov. 2015

Attacker mot Asien

Liu Shiwen fyrfaldig World Cup-segrarinna
Spännande resultat i damernas World Cup föranleder krigsretorik. Asiatiska toppspelare trampade nämligen på ett par rejäla europeiska minor. Nå, Liu Shiwen tog hem segern i tävlingen för fjärde gången vilket gör att hon bildar exklusiv klubb med storheter som Zhang Yining och Wang Nan. Tvåa blev japanska Kasumi Ishikawa, men sedan smällde det till ordentligt. På tredje plats kom tyska sensationen Petrissa Solja (WR:26) - och fyra blev den sympatiska holländska veteranen och tidigare (2007) Europamästarinnan Li Jiao (WR: 27).

Petrissa Solja
Således utsattes äntligen Kina, Japan och Singapore för ett par sällsynta europeiska provokationer. Den 21-åriga tyskan Petrissa Solja spelade oerhört stabilt och klokt när hon i åttondelsfinalen slog ut singaporianska världssexan Feng Tianwei med 4-0 och sedan i kvartsfinal besegrade japanska världsfyran Ai Fukuhara med 4-3 efter underläge 0-3 (8-11, 6-11, 2-11, 14-12, 11-5, 11-8, 11-6). Ska bli spännande att följa Petrissa. Länge sedan man såg en sådan gedigen spelkvalitet från en heleuropeisk spelare. Klart genombrott för Solja som imponerade med tyngd och stor variation. Satt och tänkte lite på Matilda Ekholm när jag såg tyskans framfart. Finns spelmässiga likheter dem emellan, och kanske önskar man att Ekholm ska minska sin yvighet i hagen och arbeta mer från den position där tyskan uppehåller sig. Enkelt utslängt.

Li Jiao (till vänster)
Den allvarligaste attacken mot det kinesiska överstyret på damsidan (sedan Singapores chockerande triumf mot Kina i Lag-VM 2010) stod hollandkinesiskan Li Jiao för när hon besegrade världstrean Zhu Yuling med 4-2 (11-8, 9-11, 11-9, 11-8, 2-11, 12-10). Zhu Yuling var också illa ute mot ungerska Georgina Pota i åttondelen där hon låg under med 0-3 i set innan hon förmådde vända (10-12, 10-12, 8-11, 11-5, 11-8, 11-7, 11-6). Att något inte stämde för kinesiskan var tydligt, men inga signaler om varken skador eller provperiod med teknikomläggning under matcherna. Kanske var hon bara sliten efter mycket tävlande. Zhi Yuling har luftats ordentligt hela året. Kong Linghui såg inte nöjd ut på bänken. Men det är inte ofta den kinesiska damcoachen gör det. Det är något skumt med Kong, eller snarare lite stumt, han verkar inte riktigt ha t ex Liu Guoliangs kommunikativa förmåga, kanske är det värmen som saknas. Svårt att säga på håll.