Zhang Yining. Få enkla misstag vid bordet. Reflexsnabb med välutvecklad anticipationsförmåga. Jämn. Konstant. Förhoppningsvis kommer vi att få se en ny generation damspelare som lyckas kombinera hennes bästa egenskaper med kvaliteter som hon inte riktigt var i besittning av. För även om Zhang Yining på många sätt var säkerheten själv så var det inte svårt att se vad hon saknade, vad hon inte helt behärskade. Jag tänker på ett starkare spel en bit från bordet, ett naturligare rörelseschema i djupled - kopplat till att omfatta ett större revir i hagen, loop med kraft och stuns från båda vingarna, en rikare skruvvariation, en större servefiness.
En ny speldimension håller sakta men säkert på att skarvas in i dampingisen - ett mer mångfacetterat spel är på väg att etableras. Singaporianskor, japanskor, koreanskor och taiwanesiskor jagar, men fortfarande är det kinesiskorna som står främst i ledet och för den utvecklingen framåt. Samtidigt som en ny dynamik är på väg in, så kommer något gammalt att fasas ut - och man får be en stilla bön för att det inte är europeisk dampingis som slutligen kommer att raderas ut från den internationella pingiskartan. Man har ju länge varit på efterkälken och läget känns ganska hopplöst.. Men men, man ska inte måla fan på väggen, även i Europa kan det komma en tid då alla spretiga pingisparametrar låter sig samlas ihop och börjar stämma överens så att vi på allvar kan ta ut en riktning som pekar mot nya triumfer och trumvirvlar. Plötsligt är de här ska ni se - en ny supergeneration europeiska damspelare som har DEN talangen, som får rätt undervisning, ges bästa förutsättningar och som bär på ett brinnande intresse att förkovra sig i alla aspekter av den komplexa och avancerade idrott som en gång för länge sedan kallades ”Whiff Waff”. (Vilket kom förresten först - Ping Pong eller Whiff Waff ? Därom tvistar di lärde.)
Tittar man på de bästa japanska damerna så är de snabba och slipade framme vid bordet, men har en del speltekniska brister en bit bort från detsamma - i rörelse & förflyttningshänseende, i viss mån skruv och bollvärdering. Men deras starka sidor räcker långt ändå, och de är förstås att räkna med framöver.. Jag tänker på den sedan barnsben hårt mediabevakade Ai Fukuhara, 22, (rankad 10:a i världen) och förstås det nya stjärnskottet Kasumi Ishikawa, 18, (rankad 24: i världen). Ishikawa har för övrigt en del spelmässiga likheter med just Zhang Yining och kommer förhoppningsvis att utvecklas förtjänstfullt i framtiden.
Singapores etta - världstrean Feng Tianwei, 24 år - förmedlar något annat och verkar ha ett bredare spelregister än japanskorna. Trots det stöter hon ibland på patrull när hon möter dem - både den vid bordskanten fastnaglade och hårtslående Fukuhara och den för sin ålder så täta och klokt spelande Ishikawa. Dock är Feng Tianwei den som har utmanat kinesiskorna bäst under 2010.
Kinesiskorna, ja..
Sedan den smärtsamma förlusten mot Singapore i lag-VM i våras så får man nog säga att det har varit förhållandevis rörigt i de kinesiska dampingisleden. Det finns just nu fem sex spelare som sinsemellan kommer att ha en knivskarp konkurrens om vem som ska att bli världens nya pingisdrottning:
Unga Liu Shiwen, 19, letar efter självförtroendet och har under höstmånaderna fått abdikera från första platsen på världsrankingen till förmån för Guo Yan, 28, som med järnvilja och tung offensiv tog hem Volkswagen Woman World Cup i Kuala Lumpur och som även följde upp med stabilt spel i World Team Cup i Dubai där Kina besegrade Singapore med klara 3-0 i finalen.
Li Xiaoxia, 22, (rankad 8:a) har kommit tillbaka bra efter en skadeperiod. Hon kombinerar ofta fart och skruv på ett klokt sätt och har möjlighet till hyfsat stor variation i sitt spel. Hon blottade Ai Fukuharas svaga sidor i tävlingsspektaklet ”Kina mot Världen” i somras; vann i tre raka. Hon tog också hem prestigefyllda China Harmony Open i slutet av augusti. Är otroligt stark och har hållit sig i den absoluta världstoppen länge. I november 2008 rankades hon faktiskt före Zhang Yining. Var alltså högst tillfälligt världsetta, men ändå.. Om Li Xiaoxia får vara skadefri kan hon absolut ta sig hela vägen upp till första platsen igen.
Guo Yue, 22, med sin talang och mjuka teknik verkar kanske kanske vara på gång igen, men det sitter hårt åt. Hon är i en process för att bättre kunna hantera sina tankar och känslor vid bordet. Trots detta lyckades hon vinna Österrike Open förra månaden och går från plats 7 till plats 4 på den senaste världsrankingen. 22-åringen har redan en stor dos erfarenhet och tunga titlar i bagaget. Hon vann VM 2007, slog överraskande ut Zhang Yining i semi och betvingade Li Xiaoxia i finalen. Rankades som världsetta i januari 2008, innan hon återigen - precis som alla andra - hamnade i skuggan av Zhang.
Wu Yang, 18. Coolaste deffen around. Nådde final mot Guo Yue i Austrian Open och klättrade från plats 33 till plats 16 på senaste världsrankingen. Är långt ifrån färdigutbildad i ”the noble art of defence”. Returnerar ofta loop med ”halvfisk” från fh-sidan, vilket ser något passivt ut. Behöver såväl mer aggresiva skär som vassare offensiva slag. Jämför man Wu Yang med Europamästarinnan - vitryskan Viktoria Pavlovich, 32, (rankad 26:a i världen och deff) - så tycker jag att den senare generellt har en säkrare offensiv.
Sedan har vi förstås Ding Ning, 20, - hon med piggfrisyren och de spektakulära tomahawk servarna (rankad 6:a i världen). Det ska bli spännande att följa henne. Ding Ning har under året samlat på sig en hel del erfarenhet, och verkar ha gått framåt i sin utveckling. För en dryg månad sedan blev hon också kinesisk mästarinna för första gången. Hon visar en intressant balans mellan speldelarna och i sina bästa stunder kombinerar hon det traditionella reflexbaserade arbetet framme vid bordet med ett avancerat powerspel från distans - med en utmärkt känsla för skruv och variation. Och någonstans där - i skön förening dessa båda världar - vill man ju se att damerna gör landvinningar. Guo Yue och Li Xiaoxia kan också vara där och nosa ibland. Fysiskt starka Guo Yan likaså - hennes klokskap, tempoväxlingar och rika taktiska disposition gör henne dessutom till världsetta just nu.
Feng Yalan, 20, (rankad på plats 13 i världen) trivs i långa loopdueller från bakplan. I fh-hörnet hämtar hon upp det mesta, men kan även ha nästan Ma Longska bh-svar i duellerna vilket är ovanligt att se på damsidan. Hon har besegrat såväl Feng Tianwei som Ding Ning. Tenderar att spela lite väl öppet, och hade behövt bli tätare och mer tillknäppt i servereturer och mellanspel. I mars mötte hon Ding Ning i German Open och vann i en sevärd match som i sig verkar ge uttryck för ett par decenniers ackumulerad kvinnlig trängtan efter loopdueller från halv och heldistans.