Sidor

12 okt. 2016

Women´s World Cup

Miu Hirano
Damernas World Cup spelades i år i USA, Philadelphia. Tyvärr inga kinesiskor på plats. Både Liu Shiwen och Ding Ning lämnade återbud. Men riktigt bra pingis på flera håll. Det blev ungt japanskt i topp genom 16-åriga Miu Hirano (WR:17) som finalbesegrade taiwanesiska Cheng I-Ching (WR:8) med 4-0. På vägen slog Hirano ut landsmaninnan Mima Ito (WR:11) och singaporianska Feng Tianwei (WR:6) med 4-2. Japanskan blev därmed den yngsta vinnaren av World Cup någonsin, och första ickekinesiska att ro hem tävlingen. Ett bra år så långt för unga Hirano som även vann Polish Open och lyckades knipa silvermedaljen efter Kasumi Ishikawa (WR:5) i japanska mästerskapen. Både Mima Ito och och Miu Hirano är födda år 2000 och ska bli intressanta att följa. Nedan väninnornas möte i World Cup. Hirano har något snabbare förflyttningar, styr och ställer med sin backhand och verkar ha mer power och en mer varierad repertoar än Mima Ito för tillfället.







7 okt. 2016

Svenska framgångar i World Cup

Kristian Karlsson och Fan Zhendong
Kristian Karlsson (WR:29) och Pär Gerell (WR:43) som inte fick till det i OS spelade riktigt bra i World Cup i i Saarbrücken. Gerell besegrade både Quadri Aruna (WR:25) och Tiago Apolonia (WR:18) innan världstrean Xu Xin blev för svår. Gerell var dock med och lekte i början av matchen efter imponerande pingis. Och Kristian Karlsson tog sig ända till semifinal via segrar över tyske världssexan Dimitrij Ovtcharov med 4-1 (6-11, 11-7, 11-5, 11-5, 13-11) och fransmannen Simon Gauzy (WR: 19) med 4-3 (5-11, 11-8, 11-4, 10-12, 11-7, 8-11, 12-10). Det ryktas att Ovtcharov provade ett kinagummi på forehand, förmodligen någon platta från Double Happiness, och ska enligt uppgift i vredesmod ha rivit av gummit efter förlusten mot Karlsson. Det gjorde han rätt i. Tyskens spel- och slagteknik känns inte direkt som klippt och skuren för kinabelag.

Fan Zhendong vann finalen över Xu Xin med 4-1 och trappar därmed upp jakten på den åtråvärda första platsen på världsrankingen. Karlsson förlorade bronsmatchen - 1-4 - mot världssjuan Wong Chun Ting. Trots det var det här den främsta svenska individuella prestationen på herrsidan sedan Gerells EM-brons 2015, och dessförinnan Jörgen Perssons semifinal på OS i Peking 2008 - vilket säger en del om hur svältfödda vi har blivit på blågula pingisframgångar.