Sidor

23 nov. 2017

Ny istid för kinesisk bordtennis?

Kinas herrar utmanas just nu på ett sätt som vi inte sett på många år. Kinesiska media har redan börjat prata om ‘the winter of men’s table tennis’. Det är nog en smula förhastat. Men visst har bordtennisrepubliken en del grus i maskineriet för tillfället.

Många faktorer spelar in. Turbulensen runt coach Liu Guoliangs "försvinnande" är säkert en. Den sagda reformeringen av tränarorganisationen. Hans plötsliga utnämning till vice-president för det kinesiska bordtennisförbundet CTTA - och den medföljande elimeneringen av hans roll som huvudcoach för landslagstruppen. Det väckte i alla fall känslor hos spelarna. När det finns oro på organisatorisk och politisk nivå som känns ända ner till de aktiva så är det naturligtvis inte optimalt. Identifiering med kollektivet är centralt i Kina, och orosmoment på kollektiv nivå tenderar lättare än hos oss att bli kännbara på individnivå.

Omständigheterna runt damernas förre huvudcuach Kong Linghui bidrog också till villervalla tidigare i år. Han skickades hem mitt under brinnande VM p.g.a. polisutredning gällande en spelskuld på 1,2 miljoner kronor. Kong tycks ha haft ett rörigt privatliv, och man har fått känslan av att den gamle världsmästaren haft en gränslös, liksom nyrik och vräkig livsstil. En del får det, det är inte så himla klädsamt. En gång var herr Kong på lyran och kraschade in i en taxi med sin Porsche som saknade registreringsskyltar. Som tränare vet jag inte hur bra han var. Tyckte att han framstod som lite dryg och styv i korken. Om han hade spelarnas förtroende vette fasiken, men det hade han kanske. Gamle vapendragen Liu Guoliangs stöd har han alltid haft, även när det varit trassel. Men jag gillar Kong’s ersättare - den erfarne coachen Li Sun. Han känns som en mer jordad och omdömesgill person.

Fler spekulationer kring den utmanade dominansen. Det pratas om den nya plastbollen. Att den missgynnar kineserna. Fart- och skruvreduceringen. Deras gummiplattor - som har mer friktion och är greppigare än de japanska och europeiska belagen - mister lite sin potential. Detta skulle medföra att européerna lättare klarar av att hänga med i svängarna. Det ligger något i att utstuderade skruvspelare har en större omställning att göra i både öst och väst, men annars tror jag man kan ta det här spåret med en nypa salt.

Att toppherrarna från Kina plötsligt stöter på patrull beror kanske främst på att deras nivå länge har inspirerat till studie och utveckling. Det tar tid att äta in försprånget de har, men har börjat röra på sig. Att Kina har hållit omvärlden stången och varit närmast oslagbara så lång tid är nog mer anmärkningsvärt egentligen. Och om andra länders spelare börjar hämta in något är det förstås bra för sporten. Men huruvida det vi nu ser skulle vara tecken på en omvälvande förskjutning av maktbalansen i pingisvärlden är tveksamt.

I april blåstes sensationellt de kinesiska toppdamerna bort från bord och ut av hagar i Asian Championships. Orsaken var den 17-åriga japanskan Miu Hirano. Därefter vidtog en period av träning och samling i de kinesiska leden. Till VM var det justerat och dominansen återställdes. Sedan har det sett ganska stabilt ut, tycker jag. Visst har en del andra asiatiskor steppat upp en smula, men den kinesiska damtruppen står stark, och man glömmer lätt att bakom Ding Ning, Zhu Yuling, Liu Shiwen och Chen Meng finns där flera andra yngre spelare på lut, som snart är redo att blomma ut. De slussas ut i de stora hagarna efterhand, och man kan nog förvänta att de är minst lika vassa som vissa kinesiskor som vi ser på touren nu, exempelvis rutinerade Feng Yalan, eller Li Xiodan (som tog hem Austrian Open i slutet av september). Jag skulle tippa att det gömmer sig en handfull unga spelare som är bättre än dessa två.

Spännande är det att följa skeendena i bordtennisvärlden. Nu har Swedish Open Championships (SOC) börjat i Stockholm. Tyvärr utan topptyskar på herrsidan, men Kina skickar av tradition några av de allra bästa på både herr och damsidan. Det kommer att bli åka av i Eriksdalshallen. Nästa år väntar Lag-VM i Halmstad och jag tror att vi kan vänta oss en rätt habil insats från kineserna trots andra nationers landvinningar just nu.


14 nov. 2017

Stabila kinesiska damer i German Open

Fokuserad Chen Meng 
De kinesiska damspelarna är inte lika ostadiga som folkrepublikens herrspelare just nu. Efter Hirano-gate i våras har de tagit sig samman.

I German Open blev kinesiskor bara utslagna av andra kinesiskor. Med ett undantag: Defensivdrottningen Wu Yang flög mot Kasumi Ishikawa. Japanskan vann med 4-0 och med stora siffror (4, 7, 8, 3). Wu Yang har förmodligen svårt att komma överens med den nya plastbollen. Hon får inte samma spin i skären. Motståndarna får förvisso inte heller samma skruv i sin offensiv, men jag tror defensivspelare har en större omställning att göra, och man får hoppas att de hittar väg med bollen. Det är nästan så att man tycker att de borde kompenseras med en höjning av nätet..

Sex kinesiskor och två japanskor tog sig till kvartsfinal - Ishikawa då, och så unga Mima Ito. Hon föll där (1-4) mot Feng Yalan. Zhu Yuling besegrade sedan Ishikawa med 4-1 i semi, och Chen Meng slog Feng Yalan med 4-2. Således möttes den nya världsrankingens världsetta och världstvåa i finalen av German Open. Världstvåan vann med 4-3 trots setundeläge med 1-3. (9-11, 8-11, 13-11, 9-11, 13-11, 11-9, 11-4). Chen Meng’s tre avslutande set var fantastisk bordtennis. Njutbart att se.



13 nov. 2017

Fortsatta tyska landvinningar mot den kinesiska övermakten

Bordtennisen är het i Europa just nu. I synnerhet i Tyskland. Det märktes tydligt under German Open i Magdeburg. Rikt med publik och massor av media. Timo Boll har en ny vår och Dimitrij Ovtcharov ser starkare ut än någonsin.

I World Cup för några veckor sedan slog Boll spektakulärt ut Lin Gaoyuan, och han följde upp med en tokseger över Ma Long innan han föll mot sin yngre landsman i finalen. Och tyskarna fortsatte i precis samma spår på hemmaplan i Magdeburg. Man slog toppkineser, och varje kinesisk skalp som kan tas är förstås guld värd för självförtroendet. I German Open vann Timo åter mot Lin Gaoyuan, men nu med klarare siffror (4-1). Ovtcharov besegrade för första gången världstvåan Fan Zhendong i en stenhård 4-3-batalj (13-11, 11-7, 7-11, 3-11, 11-9, 8-11, 15-13), och redan i åttondelsfinalen slog tysken ut Yan An med 4-1.

Ytterligare några kinesiska toppspelare föll bort i German Open, och det är inte bara tyskar som visar ett ökat självförtroende mot dem. Zhang Jike försvann redan i första omgången mot portugisen Tiago Apolonia (1-4), och Xu Xin gick på pumpen mot sykoreanen Lee-Sang-Su i kvartsfinal (0-4). Timo Boll avfärdade sedan lätt sydkoreanen med samma siffror i semifinal.

Tyskarna bjöd ånyo på en extremt välspelad final, och återigen var det Ovtcharov som drog det längsta strået och lyckades vinna med 4-3 (9-11, 11-5, 11-9, 6-11, 11-7, 7-11, 11-6).



1 nov. 2017

Uncle Pop Woman’s World Cup i Toronto

Queens of speed: Liu Shiwen och Zhu Yuling
Farbror Pops världscup för kvinnor! Skojigaste tävlingsnamnet på länge, måste jag säga. Följande information hittas:
"Uncle Pop is A Chinese leisure food company based in Sichuan, Uncle Pop is the title sponsor for the forthcoming Women's World Cup, to be staged in Markham, Toronto from Friday 27th to Sunday 29th October". Ok, då vet vi detta.

Vem som skulle stå i final i Toronto var inte speciellt svårt att förutspå när man såg startfältet. Kinesiskorna Liu Shiwen och Zhu Yuling kändes självskrivna i år, och det blev också dessa som gjorde upp om guldet i en dramatisk och ytterst välspelad match. Bolldueller i furiöst tempo avlöste varandra. I skiljeset hade Liu Shiwen 10-9 och matchboll, men Zhu Yuling blixtrade förbi till seger med 4-3 (11-13, 8-11, 11-7, 11-8, 10-12, 11-9, 12-10).

Matilda Ekholm förlorade i gruppspelet mot ungerska vänninan och dubbelpartnern Georgina Pota, men vann sedan klart över tävlingens äldste, den 44-åriga austaliensiskan Lay Jian Fang - bördig från Kina förstås. Den 35-åriga svenskan tog sig därmed vidare som två i gruppen. I åttondelsfinal fick hon möta turneringens yngsta spelare, det 17-åriga japanska stjärnskottet Miu Hirano som sensationellt vann fjolårets World Cup-slutspel. Matilda tog hem första set med 11-5, men sedan gick det snabbt utför. Hirano nådde 11 fyra gånger om mot Matildas 6, 9, 4, 2. Har inte sett matchen, men gissar att det måste ha gått just - för snabbt. Teknik och känsla har hon massor av, Matilda, och det räcker långt mot europeiska toppspelare, men mot de bästa asiatiskorna behövs det en dimension till. Snabbhet, tidigare träff och styrande med backhand en bit närmare bordet är områden där sveriges bästa bordtennisdam fortsatt har ett jobb att göra.

Liu Shiwen mötte senare Miu Hirano i semifinal. Det blev 4-0 till kinesiskan. Hirano fick 19 bollar mot Shiwens 44. I den andra semifinalen besegrade Zhu Yuling lika lätt taiwanesiskan Cheng I-ching. World Cup har under åren varit lite av Liu Shiwens tävling. Fyra starter och fyra guld (2009, 2012, 2013 och 2015). Nu ett silver till samlingen för henne när Zhu Yuling tog sin allra första World Cup-titel. Bronset gick till Cheng I-cheng som besegrade Hirano med 4-2.

Tilägg: Nya världsrankingen släpptes idag och Zhu Yuling är tack vare triumfen i Toronto för första gången rankad etta i världen. Förra världsettan Ding Ning har tävlat sparsamt den senaste tiden och försvann helt från listan, men lär snart vara tillbaka.