Sidor

17 dec. 2014

World Tour Grand Finals i Bangkok



World Tour Grand Finals, det låter fint det. Massa prispengar. Snygg skumsoftad hage i nyanser blå. De som hade plockat ihop mest poäng på touren var där. Men inga kineser. Nähä. Ett ok startfält, men inte mer. Jun Mizutani var förstaseedad och han vann. Dimitrij Ovcharov andraseedad och han blev tvåa. Gäsp. Nej, men det var en tät och välspelad final. 4-3 till japanen: 14-12, 12-10, 8-11, 11-3, 6-11, 12-14, 11-6. Och så var vår Europamästarinna Li Fen på plats. Jaså minsann, så hon har en massa poäng på touren? Där ser man. Nå, inget poolspel. Utslagning direkt och Li Fen åkte dessvärre ut på momangen mot Sayaka Hirano. En nudelsoppa och flygplanet hem igen. Kasumi Ishikawa vann finalen mot koreanskan Seo Hyowon med 4-0: 7, 7, 3, 9. Det var det.

9 dec. 2014

Wisdom 2014 World Junior Championships




Det blev kinesiska segrare i samtliga klasser i Junior-VM i Shanghai. I damjuniorernas kvartsfinaler var sex av åtta spelare från Kina. Två japanskor, Miu Hirano och Mima Ito, lyckades slå sig in bland dessa åtta, men där blev det stopp. I herrjuniorsingeln tog sig japanske deffen Yuto Muramutsu hela vägen fram till en final mot Yu Ziyang från Kina (se ovan). Av svenskarna gick det bäst för Anton Källberg som nådde åttondelsfinal där han föll mot kinesiske Liang Jingkun. Andra nya namn från Mittens rike att börja plugga inLiu Dingshuo, Wang Chuqin, Xue Fe och Lyu Xiang. Och på damsidan: Wang Manyu, Zhu Chaohui, Chen Ke och He Zhuojia. 

Det svenska herrjuniorerna Elias Ranefur, Carl Ahlander Johansson , Anders Eriksson och Anton Källberg slutade sexa i lagtävlingen efter att ha förlorat den sista matchen mot Frankrike med 2-3. Källberg och Eriksson tog varsin gubbe, men Källberg föll i raka set mot Roman Ruiz i avgörande match.  

Nedan match mellan japanska Hirano och kinsesiska Wang Manyu i damernas lagfinal. Den senare blev också juniorvärldsmästarinna i singel.





17 nov. 2014

Fan och Fang

Herrarnas tävling var fin. Fan Zhendong impressive son of a.. Och Fang Bo har jag gillat sedan han vann Österrike Open 2013. Kristian Karlsson på tårna och inspirerad mot Xu Xin. Fan Zhendong mot Wang Hao i kvarten är hunger mot mättnad. Wang Hao är siste man ut i gammelgenerationen och det var väl sista gången vi såg honom i SOC.

Swedish Open Championships



Zhu Yuling är en egentligen en mer komplett spelare än vad Liu Shiwen är, jag skulle säga något finare kalibrerad. Men det räcker ju inte alltid att vara. Och ibland hakar det upp sig för henne och hon kan ha tendenser att anpassa sig nedåt i spelstandard, ha lurigt att föra mot de lite sämre. Men nu är hon på väg att steppa fram ordentligt ser man i SOC i Erikdalshallen. Hennes backhandspel har utvecklats och hon spelar hårdare och förmår lira mer varierat än vad hon gjort tidigare, ja som hon ska kunna utifrån sin grundkonstitution helt enkelt. Nu hade hon förvisso en batalj över sju set mot en inspirerad Kasumi Ishikawa i kvarten, men sedan blev hon sten solid och tog sig an tyska Han Ying i semifinal, släppte inte några några set alls, och bara 24 bollar - och därefter tar hon hem finalen mot världstvåan Liu Shiwen med 4-0 - och släpper färre bollar ifrån sig än så, nämligen bara 22! Ska sägas att Liu Shiwen timmarna innan hade en mastodontmatch mot Wu Yang, Queen Of Defence, som kan ha spökat i kroppen. Kanske hade hon inte riktigt hunnit justera upp sig till "normaltempo"efter den manglingen som slutade 11-8, 11-4, 7-11, 8-11, 11-9, 9-11, 15-13 i hennes favör.




1 okt. 2014

Portugal vann EM för första gången



Det är dumt att dra eller ta bort fyra visdomständer på en gång, är det inte det? I alla fall för nära inpå ett Europamästerskap i bordtennis. Och speciellt om man är en nyckelfigur för sitt landslag. Tyskland, Europadominanten som har vunnit sex raka EM-titlar hade ett lurigt läge i årets upplaga av lag-EM, men lyckades trots återbud och skador traggla sig till final. Patrick Baum hade ju lämnat återbud efter att hans far gått bort. Och Patrick Franziska stukade foten i gruppspelsmatchen mot Portugal. Och så Dimitrij Ovtcharovs tandtrubbel. Först lämnade han återbud till hela middevitten, men sedan fick han ordning på gaddarna och deltog. I EM-finalen mönstrade slutligen tyskarna Timo Boll, Steffen Mengel och Ovtcharov. Men det räckte inte till. På andra sidan bordet stod nämligen ett laddat Portugal på hemmabana i Lissabon och därmed fick Tyskland en tuff resa. Det största problemet hette Marcos Freitas. Portugisen växte till en i alla fall halvhög jätte de sista dagarna i EM. Han vann sina båda singlar mot Sverige i semifinalen och han gjorde detsamma mot Tyskland i finalen. Timo Boll fick se sig slagen av Freitas i en duellrik och bra slutmatch där tysken får gult kort för kurrande om Freitas servande. Portugal europamästare 2014!

Antiklimax och outsägligt tråkigt för de svenska damerna som faller 0-3 mot Tyskland i semifinal sedan Li Fen blivit magsjuk och lämnat återbud. Vad som helst hade ju kunnat hända om inte. Usch, jättejobbigt. Jättejobbigt. Men vad gör man, vad gör man?




26 sep. 2014

Både dam- och herrlaget till EM-semifinal

Svenska damerna är i semifinal efter en extraordinär insats mot Rumänien. Överraskande matchförlopp där Bernadette Szocs slår en för dagen ojämn Li Fen som sedan - trots bergochdalbana - lyckas besegra Elisabeta Samara. Och Matilda Ekholm.. Vad ska man säga.. Hon visade redan igår att hon var på gång när hon på ett imponerande säkert sätt vann över den vitryska defensiven Viktoria Pavlovich. Och idag slår hon både Samara och Szocs och för Sverige till semifinal. Daniela Dodean-Monteiro spelade inte, men svenskorna hade högst troligen vunnit även om hon var med. Regerande Europamästarinnorna från Tyskland väntar i morgon.

ROMÂNIA - SUEDIA: 2-3

Meci 1: Elisabeta Samara - Matilda Ekholm 1-3 (7-11, 3-11, 11-9, 8-11)
Meci 2: Bernadette Szocs - Li Fen 3-1 (16-14, 3-11, 11-7, 12-10)
Meci 3: Camelia Poştoacă - Linda Bergström 3-1 (9-11, 11-1, 11-5, 11-4)
Meci 4: Elisabeta Samara - Li Fen 2-3 (7-11, 11-9, 6-11, 11-6, 9-11)
Meci 5: Bernadette Szocs- Matilda Ekholm 2-3 (7-11, 11-7, 9-11, 9-11)

Mer hos SBTF. 


Och herrarna - utan Jens Lundkvist  - är också framme i semifinal efter kvartsfinalseger 3-1 mot Spanien. Kristian Karlsson tar två matcher och Pär Gerell tar en, medan 28-årige Jon Persson fick se sig slagen av det 52-åriga pingisfenomenet He Zhi Wen (vilket man måste få gilla och mysa över en smula). Den gamle spanienkinesen pressade dessutom Kristian Karlsson till ett skiljeset.. I morgon möter svenskarna hemmanationen Portugal i semifinal.  

ESPAÑA - SUECIA: 1-3 

Partido 1: He Zhi Wen - Jon Persson 3-0 (11-8, 12-10, 11-8)
Partido 2: Carlos Machado - Kristian Karlsson 1-3 (5-11, 2-11, 11-6, 8-11)
Partido 3: Jesus Cantero - Pär Gerell 0-3 (5-11, 3-11, 8-11)
Partido 4: He Zhi Wen - Kristian Karlsson 2-3 (11-5, 7-11, 11-8, 8-11, 7-11) 



17 sep. 2014

Snart lag-EM i Lissabon

Tittar på Elizabeta Samaras framfart i Czech Open som spelades i slutet av augusti. Hon besegrar Österrikes europatvåa Liu Jia med 4-1 i kvartsfinal, följer upp med 4-1 mot Kasumi Ishikawa i semifinal och slutligen en 4-3 seger över Ai Fukuhara i finalen. Gott för självförtroendet inför lag-EM i Portugal som börjar nästa vecka. Hon gör också ett ordentlig skutt på septemberrankingen från plats tjugotvå till plats tretton, och kränger sig därmed förbi både Fukuhara och Li Fen. Rumänskorna kan bli luriga att tas med i EM. De har ett bra lag i Samara, den lika rutinerade Daniela Monteiro-Dodean, den vassa och ofta högt skrikande Bernadette Szőcs, och som fjärde dam kör man nog Camelia Postoaca som inte är oäven hon heller. Sveriges lag är förstås intressant. Vi mönstrar regerande Europamästarinnan Li Fen jämte Matilda Ekholm, Daniela Moskovits och defensiva Linda Bergström. Känns som ett nyckfullt och spretigt lag som skulle kunna överraska. Kan tänkas att motståndarna kommer att få jobba riktigt hårt för att få svenskorna på fall. Tänk om vi kunde knyppla oss vidare till en kvartsfinal, en semi? Vi får se. Damernas lag-EM har alla förutsättningar att bli riktigt spännande.

Grupp A: Tyskland, Österrike, Frankrike och Turkiet.
Grupp B: Rumänien, Polen, Spanien och värdnationen Portugal
Grupp C: Ryssland, Ungern, Luxemburg och Holland
Grupp D: Tjeckien, Vitryssland, Sverige och Ukraina.

Screaming Bernadettes skulle för övrigt vara ett fantastiskt bra namn på en tjejpunkgrupp.


16 sep. 2014

Para-VM i Peking

 Anna-Carin Ahlquist och Ingela Lundbäck,
Svenska guldmedaljösen från 2012-års Paralympics Anna-Carin Ahlquist från Göteborg tog brons i Para-VM, i rullstol klass 3, som har avslutats i Peking. Samma valör blev det för Ingela Lundbäck från Luleå i rullstol klass 5. Båda spelare förlorade sina respektive semifinaler mot kinesiska spelare. Även i herrsingel blev det bronspengar genom Alexander Öhgren, Motala, i rullstol klass 3 och Emil Andersson från Arboga i stående klass 8. Veckan kröntes med silvermedaljer till Anna-Carin Ahlquist och Ingela Lundbäck i lagtävlingen klass 5, där svenskorna lyckades ta sig till final mot Kina som vann med 3-1. Därmed försvarade svenskorna silverplatsen från VM i Korea 2010. I herrarnas lagtävling gick det vad jag vet åt fanders i den sammanslagna klassen 9-10, stående - där det svenska laget kom att möta spelare med mindre handikapp och inte lyckades ta sig vidare från gruppspelet. Men fem medaljer är en hyfsat god utdelning för den svenska truppen, även om guldglittret saknades. En dansk med svenskanknytning som nästan gick hela vägen i Para-VM i  Peking var Peter Rosenmeier som först i finalen fick ge sig mot svårslagne spanjoren Alvaro Valera. Danske landslagsmannen Rosenmeier bor i Malmö och tillhör Malmöklubben FIFH
Svenska medaljklasser:

Damer, lag, rullstol klass 5
1. Bian Zhang och Miao Zhang, Kina
2. Anna-Carin Ahlquist och Ingela Lundbäck, Sverige.

Damer, singel, rullstol klass 3
1. Qian Li, Kina
2. Juan Xue, Kina
3. Anna-Carin Ahlquist, Sverige och Hatice Duman, Turkiet

Damer, singel, rullstol klass 5.
1. Bian Zhang, Kina
2. Khetam Abuawad, Jordanien
3. Ingela Lundbäck, Sverige och Young A Jung, Sydkorea.

Herrar, singel, stående klass 3
1. Panfeng Feng, Kina
2. Thomas Schmidberger, Tyskland
3. Alexander Öhgren, Sverige och Florian Merrien, Frankrike

Herrar, singel, stående klass 8
1. Viktor Didukh. Ukraina
2. Chao Qun Ye, Kina
3 Emil Andersson, Sverige och Shuai Zhao, Kina


15 sep. 2014

Final för Simon Arvidsson

Vladimir Samsonov fick stryk av Kristian Karlsson i Czech Open med 4-0 för någon vecka sedan och var förmodligen på sin vakt när näste unge svensk stod på tur i Belgium Open i helgen. Värmlänningen Simon Arvidssson, som till vardags spelar för BTK Rekord i Helsingorg, rankad runt trehundrastrecket i världen säger hallå till världseliten, gör en sensationellt bra tävling och tar sig ända till final där Vladimir blir för svår. Världselvan vinner med 4-1 (8-11, 11-5, 11-9, 11-9, 11-6). Den mest meriterande segern på vägen fram tar svensken mot italienaren Mihai Bobocica (WR:63). Inte någon spektakulär match, men har ett tjusigt värde i att Arvidsson är klok, tät, bollsnål och gör vad han ska och gör det tillräckligt bra. Europamästaren Dimitrij Ovtcharov slås ut av italienske Niagol Stoyanov (WR: 134) som Simon sedan besegrar i semifinal trots underläge 1-3 i set. Den här typen av gott och blandat behöver svensk pingis mer av.

12 sep. 2014

Rankingraketen

Det stora utropstecknet för svensk del på världsrankingen är 38-åriga Li Fen som i maj storskuttade från plats tjugosju till plats sjutton! I juli avancerade hon till en smått otrolig fjortonde plats bakom japanska storstjärnan Ai Fukuhara. Och sedan - i augusti - passerade hon japanskan upp till en drömlik trettonde plats. På den nyutkomna septemberrankingen är hon femtonde bästa kvinna i världen och det är ju alldeles fantastiskt det med. Sedan får vi hoppas att hon börjar jaga Ann-Christine Hellmans finfina rekord med en sjunde plats - inklusive himlahöjd och änglakör - på världsrankingen i september 1976. Övriga svenskar: Matilda Ekholm är rankad åttioetta och har fallit drygt fyrtio placeringar sedan september i fjol. Linda Bergström är tvåhundratjugotrea. Daniela Moskovits är rankad trehundratjugotrea. Per Gerell fyrtiotrea. Kristian Karlsson nu sextionia och har därmed passerat Jens Lundqvist som är sjuttiotvåa. Jon Persson är rankad etthundratjugofemma.

11 sep. 2014

Worldranking 5-9

Jaja. Inte mycket till förändringar i toppen på pingisens världsranking, närmast stiltje. Precis som på bloggen, men för formens skull: I maj tog sig Jun Misutani upp två hack till en åttonde plats, Yan An sjönk två placeringar till en nionde och Timo Boll föll från nionde till tionde plats. I juni och juli och augusti var det status quo hela vägen och nu har septemberrankingen kommit med följande rangordning: Xu Xin är fortfarande rankad etta i världen. Fan Zhendong tar sig upp ett snäpp till andra plats och passerar därmed Ma Long. Fyra är Zhang Jike som kränger sig förbi en hyfsat nygift Dimitrij Ovcharov på femte plats. Wang Hao är kvar som sexa. Jun Mizutani kniper sjunde platsen från Chuang Chih-Yuan som halkar ner till åttonde. Ny nia är Timo Boll som går förbi Yan An som är tia.  

På damernas världsranking har det inte heller skett några större förändringar. Små förskjutningar bara. I maj tog sig singapores Feng Tianwei upp på topp 5. Hon hamnade på samma poäng som Zhu Yuling varför de båda fick dela femte platsen i ungefär en månad. Wu Yang ner ett hack till sjunde plats. Österrikiska Liu Jia och japanska Kasumi Ishikawa avslutade som nia och tia efter att ha växlat platser. I juni fortsatte Feng Tianwei sin färd uppåt till en fjärde plats genom att passera Chen Meng som halkade ner till femte. Zhu Yuling tappade till sjätte och i slutet av listan växlade Kasumi Ishikawa och Liu Jia platser igen. På julirankingen tog Ishikawa ytterligare ett steg - upp till en åttonde plats. Och bakom henne hände det faktiskt något när den 31-åriga tyskkinesiskan Han Ying tog ett ordentligt kliv från plats nummer femton in på topp tio som ny nia världen. Och efter henne kom den 25-åriga singaporianskan Yu Mengyu in på topplistan efter ett skutt från trettonde plats. I augusti tog sig defensivfenan Wu Yang förbi unghönsen Zhu Yuling och Chen Meng till en sjunde plats. Han Ying lyckades klättra förbi Kasumi Ishikawa. Dessa båda lade sig tillrätta som åtta och nia. Så är vi framme vid septemberrankingen som bjuder på följande listning: Etta i världen (sedan ett år tillbaka) är Liu Shiwen. Ding Ning är tvåa. Trea i världen är den regerande världs- och olympiska mästarinnan Li Xiaoxia. Fyra är singapores Feng Tianwei som har en återkommande vana att spränga sig in mellan toppkinesiskor. Wu Yang är femma. På sjätte plats återfinns Zhu Yuling som har vaknat till och klurat sig förbi Chen Meng på sjunde. Kasumi Ishikawa tar tillbaka sin tappade åttonde plats från tyskkinesiska Han Ying som är nere på nionde igen. På tionde plats sedan i juli: Yu Mengyu.


   

7 maj 2014

Zhu Yuling och kinesiskorna

De var överlägsna i lag-VM - de kinesiska damerna, och det lär dröja innan vi får se något nation som på allvar kan utmana dem. Japanskorna med Kasumi Ishikawa i spetsen var ett par nummer för små i finalen, precis som alla andra nationer. Kina förlorade inte en enda match i VM, några set, men inte många. Den mest rutinerade trojkan d v s Liu Shiwen, Ding Ning och Li Xiaoxia fick spela finalen mot Japan, men 19-åriga Zhu Yuling och 20-åriga Chen Meng hade nog gjort det lika bra. Zhu Yuling var bl a med i semifinalen mot Singapore och visade sig vara en fena mot deff. Insatsen mot singaporianskan Isabel Siyun Li nedan är gedigen. Zhu Yuling har full tilltro till den egna förmågan, känslan är på plats och det finns ingen tvekan i träffen när hon väljer den tålmodiga och lösloopande vägen. Hon verkar ha ett tryggt och lugnt sinnelag under match, och är i princip helt utan åtbörder. Skönt som omväxling då det ju skriks och gapas rätt ordentligt i hagarna annars.



Känns som om Kina kommer att ta snara nya utvecklingssteg på damsidan. Spelutvecklingen pågår ju oavsett hur starka eller svaga andra nationer är. Vi ser nu Zhu Yuling och Chen Meng och sedan fyller man på bakom dem. Man vill förmodligen gå mot en spelartyp som förenar de tre topprankade kinesiskornas starkaste sidor. I unghönsen har man två spelare som tycks flyta något mer sömlöst mellan olika distanser vid bordet, och som kan komma att utveckla en större mångsidighet än damerna i topptrion - som ju är fantastiska, men också ganska spelstilsstereotypiska. Förgäves tycks man få vänta på en Ding Ning som inte hela tiden behöver hamna i sittande loopläge någon meter från bordet utan i stället kan styra framme vid detsamma.. Eller en Liu Shiwen och en Li Xiaoxia som känns mindre stolpiga och mer bekväma på den distans där Ding Ning härjar som bäst. Chen Meng och Zhu Yuling har raketrankats under säsongen och flåsar nu topptrion i nacken. I Kuwait Open för någon månad sedan besegrade Chen Meng världsettan Liu Shiwen med 4-0 och i finalen väntade den ett år yngre väninnan.



5 maj 2014

Kina är lagvärldsmästare 2014!

Kaffet är kokat, frukosten framdukad och tuggtobaken ligger i sitt lilla etui och väntar på påtår nr 1. Vilken underbar morgon. Det är webbsändning från Yoyogi Arena i Tokyo. Final i lag-VM mellan Kina och Tyskland. Ma Long ska ta sig an Timo Boll i första matchen. Den tyske kaptenen Jörg Rosskopf tycker att det är hög tid att sätta stopp för Kinas fleråriga segerrad i lag-VM. Kommentatorerna pratar om att Tyskland kan ställa till med något historiskt, och Rickard Prausse, den f d tyske kaptenen menar att det tyska laget nu är redo att besegra kineserna. Det låter som en något prematur förutsägelse. Jag tror att om exakt det här kinesiska laget (inkl. Fan Zhendong) bara får spela så kommer de vinna lag-VM minst tre gånger till. År 2016 vinner de titeln i Malaysia, år 2018 i Halmstad och år 2020 vet jag inte riktigt var segern kommer att ske, men det pratas om Qatar.

Timo Boll gör vad han kan, och är nästan, men bara nästan så färdigslipad och skarp som han måste vara i en VM-final mot Kina. Han gör mycket rätt, men är småseg vid ett par viktiga tillfällen, och det har han inte råd med mot Ma Long som i sin tur faktiskt har råd att fibbla bort ett par poäng här och där mot Timo och ändå knipa alla set. 3-0: 11-6, 11-9, 11-9.

Zhang Jike mot Dimitrij Ovtcharov. Med facit i hand kanske Fan Zhendong skulle ha spelat även om det hade varit en viss risk. Zhang Jike tycktes inte riktigt ha möjlighet att anpassa kropp och sinnelag efter motstånd idag. Visst spelar Dimitrij Ovtcharov riktigt bra, och det var nog väntat. Han tokstartar med en ruggig perfektion och skaffar sig 6-0 i första set. Han är taktisk och en jätte i duellerna. Zhang Jike hittar tillbaka in i setet och snart står det 7-7. Vid 10-10 missar kinesen en serve, men vinner nästföljande boll. Till sist vinner tysken setet med 13-11 efter fantastisk pingis där han bl a på ett fenomenalt sätt tar steget in i bordet och trycker in sina backhand raka vägen, djupt i forehand på en inte helt bekväm Zhang Jike. Kinesen kan bättre, men det är ju också för att det ser ut så här ibland som han har passerats av tysken på världrankingen. Bara det enkla faktumet borde räcka som tändmedel för den kinesiska stridstuppen, kan man tycka. Att att vilja ta hem matchen, flyga på tysken, börja hacka sönder honom. Strunt i lagmatchen liksom - kör ditt race, tänker man. Besegra honom du har framför dig på världrankingen. Herre på täppan! Det är en smula primitivt men det passar Zhang Jikes psyke bättre, är mer hans stil: Det ensamma krigaren i kamp mot världen. Det är liksom ingen tillfällighet att kinesen slet sönder sin tröja när han vann VM 2013. Att hitta killerinstinkten, vinnarådran, den primitiva man mot man uppgörelsen befriad från nations-tröjor och nationsgränser är av största vikt för hans prestation. Han behöver utrymmet. Och det är klart - ibland är det nog rätt lurigt att hitta det där, lite svårt liksom att bara skaka av sig - Kina - från sina axlar. Det är rätt förståeligt. Ok, 13-11, 11-8, 11-6 till tysken. Man får acceptera faktum: Zhang Jike har med kinesiska mått mätt sett ganska knackig ut under VM.

Xu Xin mot Patrick Franziska, den unge hjälten från tyskarnas semifinaltriumf mot Japan. Idag är det en annan femma. Vilken touch och tjuseri Xu Xin har i sitt spel! Och hans nya bestämda ansiktsuttryck med de små vecken i pannan krackelerar inte heller. Han är fullpumpad med självförtroende och "det ska till väldigt, väldigt, väldigt mycket för att kunna slå mig”, verkar han tänka. Varje boll. 11-5, 11-2, 11-8 till världsettan.

Ma Long får sätta punkt. Och som han gör det. Han har 2-0 i set och 5-0 i tredje mot Ovtcharov när jag plötsligt hör en djup och allvarlig röst inombords: "Ma Long has started bombing Germany", fast jag tror jag tänkte det på ganska bred skånska först, men det kan man ju inte skriva. Men det är så: Kinesens välkända bombsalvor ljuder i hallen. Hans stormpingis har börjat vina och alla dras med i den tornado som är Ma Long. Segersiffrorna skrivs till 12-10, 11-5, 11-2 och Kinas fantastiska herrlandslag har besegrat Tyskland med 3-1 i matcher och är världmästare igen!



4 maj 2014

Inför herrarnas lagfinal i Tokyo-VM


Kina vinner sin semifinal 3-0 mot överraskningen Taiwan. Zhang Jike tappar ett set mot formstark Huang Sheng Sheng (WR:124), men bakom sina småtrubbel ser han som vanligt farlig ut. Ma Long bara vevar på och vinner. Egentligen utan att imponera sådär jättemycket. Han är bara - Ma Long - och man önskar att han får fortsätta vinna hela sitt liv för man gillar honom så mycket. Och oj vad Xu Xin har sett stark ut de senaste matcherna. Har ni sett att han har lagt sig till med ett nytt och mycket bestämt ansiktsuttryck när han spelar - som gör att han ser övervass och i det närmaste oslagbar ut? Får se om han krackelerar i morgon i finalen mot Tyskland. Inget tyder på det - mer än att just inget tyder på det. Och så Fan Zhendong, den 17-åriga granitklippan med noshörningslår. Efter sin trevande debut mot Polen - 0-2 underläget mot Daniel Gorak (WR:87) som han vände till seger 3-2 - har han sett urstark ut. Tyskland har att hoppas på kinesiska nerver i morgon.

The Backbone, the Mastermind and the Hero - ITTF's reporter saluterar Timo Boll, Jörg Rosskopf och Patrick Franziska i segerintervjun efter semifinalen mot Japan. Ett Japan som hade sina möjligheter, men är aningens bleka när det kommer till kritan. Koki Niwa lite kort i rocken även mentalt, och Miszutani som besegrar Ovtcharov, men inte kan ladda om och få bukt med Timo Boll, vilken han av hävd och gammal vana har extremt svårt mot. Och så Kenta, som ser ganska cool ut och verkar ha ett stabilt psyke, men ändå inte får ihop det, och som inte har varit på topp under VM. Men att det är Tyskland som står för finalmotståndet mot Kina känns rätt och riktigt. 

Hur bra är Boll, egentligen? Och Ovtcharov, kommer han att bli livsfarlig, är han revanschlysten efter förlusten mot Mizutani? Patrick Franziska mot kineserna? Tittar man på ITTF's head to head sammanställning har den unge tysken en 2-4 förlust mot Fan Zhendong. Han har 0-3 i matcher mot Xu Xin (2-12 i set, senast 0-4 (2013), de två seten tog han i en match (2012 ). Han har aldrig mött vare sig Ma Long eller Zhang Jike? Timo Boll har 3-10 mot Ma Long och 2-4 mot Zhang Jike - men vann senaste mötet 3-1 i stortävling (lagtävlingen i OS 2012). Och han har 1-4 mot Xu Xin där tysken vann senaste mötet med 3-2 (2011?).. Vill minnas att Timo slog Xu Xin i Chinese Super League i fjol också. Dimitrij Ovtcharov har 0-9 mot Ma Long, 1-3 mot Zhang Jike (10-14 i set), 1-5 mot Xu Xin (3-4 i set i fjol) och 0-1 (1-4 i set) mot Fan Zhendong. Av detta går det förstås att dra sina slutsatser - och samtidigt inte alls. Men i morgon smäller det!   




   

2 maj 2014

Svenska herrarna utslagna ur Lag-VM

18-årige Chew Zhe Yu Clarence efter segern mot Pär Gerell
Lag-VM i Tokyo. Åttondelsfinal mellan Sverige och Singapore. Imponerande första set av Kristian Karlsson (WR:97) mot Gao Ning WR:14). Kvicka fötter. Explosioner från båda vingarna och 11-7 till svensken. Gao Ning passiv, men kommer igång i andra set. Han får styra och Karlssons spel visar sprickor och 6-11. Efter 4-8 i tredje set får svensken plötsligt grepp om kvaliteten i bollarna igen, tar sig upp jämsides, men tappar styrfart för att sedan hitta återigen hitta sitt spel. Gao Ning bjuder på blandad konfekt, ett bra servande räddar honom kvar i setet länge, men det är Karlsson som för och är igång bäst. Setet blir långt och slutar 18-16 till svensken. Fjärde set blir en mara. Karlsson hamnar i underläge. Gao Ning verkar trots det inte bekväm, tappar rytm och verkar nervös. Karlsson jobbar på, tar sig förbi och skaffar sig 10-7 och tre matchbollar, men lyckas inte förvalta efter bl a kantboll av Gao Ning som vänder och vinner setet med 13-11. Karlsson frustrerad. Femte set förloras 11-5. Tung förlust för Kristian. Och för det svenska laget. Gao Ning antagligen lättad över att pressen är över, men döljer det bakom ett tomt och nästan lite depressivt ansiktsuttryck. 1-0 till Singapore.

Jens Lundkvist (WR:66) mot Yang Zi (WR:75). Irriterande bra serve av Yang Zi vid setboll till Lundkvist i första set. Förlust för svensken - 11-13. Yang Zi jagar sin nervositet på flykten med höga kämparop. Lundkvist jobbar sig in i set II, hittar singaporespelaren djupt i forehand och efter det flera bollar med riktigt bra variation från Jens som snart ligger steget före. Yang Zi förlorar sin rytm. Han vet inte vad som ska komma eller var någonstans det ska komma dimpa ner. Lundkvist vinner 11-5. Underläge och dålig start i tredje set, men svensken äter sig tillbaka och Yang Zi är mer medgörlig när man håller jämna poängsteg med honom. 11-9 till Lundkvist som fortsätter bestämt i fjärde set och vinner det med 11-5. Sverige har utjämnat till 1-1.      

Singapore mönstrar sedan den 18-årige Chew Zhe Yu Clarence (WR: 259) mot Pär Gerell (WR: 35). Chew har en handfull andra unga singaporianer framför sig på U21-världsrankingen, men att han har fått förtroendet att spela tyder på god form och varningsflagg bör vara hissad. Han utmanar också Gerell direkt och svensken hamnar på sniskan - får inga lätta poäng, ingen vidare utdelning på sin serve och spelar ostadigt under stor press. Den lille eleganten från Singapore svarar med utomordentlig bordtennis och blåser svensken av banan med 11-5, 11-8, 11-9. Något överraskande står det 2-1 till Singapore och lagkapten Peter Sartz börjar oroligt gnida sin haka på bänken. Kommentatorerna konstaterar att "Sweden is sweating".

Jens Lundkvist mot Gao Ning. Jens har 3-2 i inbördes matchkvot dem emellan, trots sin lägre ranking. Men det vill sig inte för svenskarna idag. Lundkvist får jaga en alltmer stabil och pressad Gao Ning, och kommer inte ifatt. Tunga känslor på bänken. Peter Sartz gnider nu sin haka nästan oupphörligt. 11-8, 11-8, 11-6 till Gao Ning och 3-1 till Singapore. Sverige är utslaget ur VM.
Synd, men nu får man njuta av resten. Bara godbitar kvar.

Svenskorna spelar kvartsfinal mot Kanada i andra divisionen i morgon bitti kl 06.00, svensk tid. För den som känner sig hågad.


14 apr. 2014

Bordtennisklubben Värnhem

När nu köpcentret Entré vid Värnhem töms på butiker efter sitt affärsmässiga fiasko får man något drömskt i blicken när man ser alla stora tomma lokaler som hade lämpat sig mycket väl för bordtennisverksamhet. Nå, man kan ju alltid drömma, men vi är i alla fall ett par tre personer som gillar tanken på en Värnhemsk pingisklubb här i Malmö, med tänkt upptagningsområde från främst Rörsjöstaden, Öster city, Värnhem, Ellstorp, Kirseberg och Segevång. En klubb för Östra Malmö. Sedan anrika (1926) Kulladals BTK lade ner i sin barförsedda källarlokal (eller var det en svartklubb?) borta på Exercisgatan har det saknats en klubb i krokarna. Det hade varit trevligt att flytta sin nuvarande huvudsakliga bt-verksamhet från betongbordet i gräset vid korsningen Kungsgatan/Ehrensvärdsgatan till något mer ståndsmässigt. Lite mer mångfald i Malmöpingisen hade ju inte heller skadat. Tänk att det en gång fanns pingisklubbar med namn som Triangeln, Sorgenfri, Olympic, Kulladal. Lydia, Rosengårdsstaden och Sjölunda m fl.


12 apr. 2014

World Ranking 3 och 4 - 2014

I mars skuffade Xu Xin ner Ma Long från kungatronen och blev världsetta igen. Fan Zhendong hoppade samtidigt bock över Zhang Jike och nådde sin högst ranking någonsin med en tredje plats. På aprilrankingen passerar Dimitrij Ovtcharov både Zhang Jike och Wang Hao och är därmed fyra i världen. Annars inga stora förändringar.  Chuang Chih-Yuan och Timo Boll har skiftat plats. Boll nedåt ett hack till en nionde plats. "Dramatiken" ligger utanför topp tio där man ju måste nämna Pär Gerells uppseendeväckande dubbelhopp de senaste två månaderna - från plats sjuttiotre till trettiofem efter bl a en kvartsfinal i German Open. 

På damernas världsranking har koreanska defensiven Seo Hyowon tagit sig upp bland de tio bästa i världen och är ny åtta efter att i många år, i små jämna steg, ha knaprat platser. Hon tränger sig därmed förbi både Ai Fukuhara och Kasumi Ishikawa. Chen Meng som slog ut världsettan Liu Shiwen ur Kuwait Open klättrar från sjunde till fjärdeplats och växlar därmed plats med Feng Tianwei. Konstaterar också att Guo Yan är borttagen från världsrankingen.

8 apr. 2014

J-O och Äpplet på O´Learys

Waldner och Appelgren på O'Learys                                    Bild: Brunte Brandt
Häromdagen besökte J-O Waldner och Mikael Appelgren sportbaren O'Learys på det i övrigt folktomma och vissnande köpcentret Entré vid Värnhemstorget i Malmö. För 179 kr kuvertet fick man sig till livs en  BBQ ribs-, burger- och salladsbuffé samt kunde om man ville utmana J-O och Äpplet. Jag befann mig på Zhineng Qigong i Lund, men skickade dit en reporter som meddelar att där var ganska mycket folk och att barnen var glada som fick spela och prata pingis med de gamla hjältarna. Och sydsvenskan bevakade minsann det hela med både ljud och rörlig bild.

7 apr. 2014

Li Fen vann mot japansk monsterflicka

 Miu Hirano och Li Fen

Miu Hirano är 13 år (nåja - 14 om en vecka) och gick till final i Almeira Spanish Open där rutinerade svenska europamästarinnan Li Fen blev för svår. På väg till finalen slog Hirano ut bl.a Matilda Ekholm och Sabine Winther. Hon blev dessutom historisk när hon tillsammans med sin halvåret yngre (!) kompis Mima Ito tog hem dubbeltiteln i German Open häromveckan, som yngsta World Tour-vinnare någonsin. Li Fen's seger i Spanish Open var ju historisk den med eftersom ingen svenska tidigare har lyckats vinna någon tävling på touren sedan den startade 1996. Li Fen, 37 år gammal och på plats 27 på världsrankingen vann med 4-1 (11–4, 6–11, 11–2, 11–3, 12–10) mot den unga japanskan.

15 feb. 2014

World Ranking 1 och 2 - 2014

Liu Shiwen och Ma Long fortfarande rankade etta i världen. Två namn byter plats. Fan Zhendong tar klivet förbi Wang Hao och är ny fyra. Annars inga förändringar på herrarnas världsranking sedan december. På damernas samma sak: Wu Yang passerar Feng Tianwei -når sin bästa ranking någonsin och är ny fyra i världen.