Sidor

26 okt. 2011

Strong Dragon

Han förlorade inte ett enda set i Eriksdalshallen i Stockholm under Sweden Open Championships, Ma Long. Han har vunnit 6 raka tävlingar och är synnerligen värd det kinesiska epitet "Qiang Long" eller "Strong Dragon" som man började prata om redan efter hans triumf i Chinese National Championships häromveckan. Efter att ha sett hans matcher från SOC på itTV slås man av ett par saker: 1. Hans koncentrationsförmåga, avspändheten. Vilan han utstrålar både innan och under match. Det är så tydligt i kvartsfinalen mot den gänglige ryssen Kirill Skachkov. De har just avslutat inbollningen och Ma Long står med sin handduk och sitt rack. Nånstans där ser han ut att gå in i ett mentalt rum där allt som är ovidkommande försvinner. Platsen är väldefinierad, han vet vad han är ute efter, hur det ska kännas, och vet hur han ska söka upp just det här bärande mentala läget. "Kinesiska nerver", nix, det där verkar inte stämma längre. Med undantag av Timo Boll tycks de bästa européerna brottas och kämpa mycket mer med sinnesrörelserna än vad kineserna gör. Det svajar helt enkelt mera - inte minst för de svenska spelarna. 2. Ma Long  förbättrar ideligen sin spelrepertoar. Backhanden är i särklass, det har noterats, men i SOC tänker jag mest på att han har skruvat upp nivån även på forehandsidan - som ju inte direkt var svag innan uppvisningen i Eriksdalshallen. Han håller emot bättre i dueller, placerar bollen bättre i hög fart. Det korta spelet och servereturerna har vässats, både genom att han kan möta bollen tidigare utan kvalitetesförlust (även om han tiltar ibland), och i den andra änden av repet - att han förmår hålla inne en del returer längre, med senare bollträff, så att de skjuts ut som välmaskerade kobrahugg. 3. Hans nervbanor och signalsystem är mer väloljade än någonsin och han hinner utföra det han ska på extremt kort tid. När allt samverkar optimalt går det undan som aldrig förr. Om han skulle felbedöma en situation hinner han ofta blixtsnabbt ändra sig och omforma från ett slag till ett annat med bibehållen kontroll över situationen. 4. Ma Long har en god intuitiv taktisk förmåga, men har också ökat dosen mer medveten taktisk praktik i sina matcher. Det kan slå fel ibland, som när han någon gång mot Wang Hao i en backhandduell försöker flytta bolldestinationen något på dennes bordshalva, men väljer att samtidigt växla ner tempot i bollen. Smack, säger det då och han blir omedelbart straffad av den förre världsettan. Men i de flesta fall betalar sig hans sökta taktik riktigt bra. I finalen vinner han ofta bollen innan den har blommat ut i öppen duell. Wang Hao får frekvent bollen där han inte vill ha den, inget spektakulärt, bara klokt, (p-r-i-c-ksäkert - av den gode Ma Long, den starke men snälla draken, som man har så lätt att tycka om. 



24 okt. 2011

Kjell Johansson är död

En barndomsidol och bordtennislegend har gått bort. Som liten parvel i början av sjuttiotalet stod jag och spelade med min morbror Sten-Alve, morfar Göte och min far vid pingisbordet hemma i vårt villagarage. Varje gång vi hade gäster så var det nämligen samling där - för grogg och för pingis. Jag fick inte mycket grogg, men väldigt mycket pingis. Och jag vill dra mig till minnes att det var just Kjell Johanssons namn som nämndes allra mest när vi spelade, följt av Hasse Alsérs, Stellan Bengtssons och sedan tjötade förstås gammelmorfar en hel del om Tage "Flisan" Flisberg. Nåväl, Kjell "Hammaren" Johansson var en starkt bidragande orsak till att många födda på 1950 och 1960-talet började spela pingis i det här landet. Vilket i sin förlängning gav oss några fantastiska pingisårtionden med spelare som Stellan, Ulf "Tickan" Carlsson, Ulf Bengtsson, Mikael "Äpplet" Appelgren, Erik Lindh, Thomas Von Scheele, Peter Karlsson, J-O Waldner och Jörgen Persson m.fl. Det kan vara svårt att föreställa sig idag hur oerhört uppmärksammad Kjell var i Sverige under mitten och slutet av 60-talet, och en bra bit in på 70-talet när hans framgångar var som störst. Det var verkligen så att alla visste vem mannen bakom det hårda fh-slaget - den berömda "hammaren" - var, och av hans meritlista förstår vi att han går till historien som en av de främsta företrädarna för vår egentliga nationalsport. Kjell tog EM-guld i singel 1964 och 1966. Vann VM-guld i dubbel tillsammans med Hasse Alsér 1967 och 1969. Han tog VM-silver i singel 1973, och samma år blev det VM-guld både i lag och i dubbel tillsammans med Stellan Bengtsson. Han var rankad världsetta 1972 och 1973. Kjell Johansson blev 65 år gammal och somnade in på Höglandssjukhuset i Eksjö i morse. SVT minns honom nedan. 





Hör också Stellan Bengtsson berätta om betydelsen Kjell Johansson hade för honom. 

19 okt. 2011

Jörgen Persson i TV4 i morse

Pingisstj%C3%A4rnan%20J%C3%B6rgen%20Persson%20om%20karri%C3%A4ren

World Ranking 10

Det var några veckor sedan den kom, oktoberrankingen, men här är den sent omsider: Ma Long ny världsetta. Wang Hao nedputtad till andra plats. Zhang Jike upp ett hack till tredje. Timo Boll ner från tredje till fjärde plats och för honom börjar vi närma oss rätt ranking. Ma Lin och Jun Mizutani kvar på femte respektive sjätte plats. Xu Xin hoppar upp två pinnhål från nionde til sjunde plats. Wang Liqin ner till åttonde och även Samsonov tappar en placering till nionde - och fortsatt kräftgång där är nog att vänta. Defensivspelarnas okrönte konung Joo See Hyuk kvar på tionde plats. Inga uppseendeväckande jätteskutt på herrarnas världsranking som helhet annars, jo förresten, ser att den unge Taiwanesen Chen Chien-An har flyttats upp tjugosju pinnhål, från plats etthundrasex till plats sjuttionio efter sin U21- kvart i China Open då han besegrade koreanen Seo Hyun Deok (då rankad tjugofemma i världen, nu trettioetta). På damernas ranking är det fortfarande trippelkinesiskt i topp. Världsettan Li Xiaoxia skuggas av nya tvåan Ding Ning som växlar plats med Guo Yan - som alltså är ny trea. Plats fyra till åtta är oförändrade sedan förra månaden och tillhör i följande ordning: Singapores Feng Tianwei, Kinas Guo Yue och formstarka Liu Shiwen före japanskorna Kasumi Ishikawa och Ai Fukuhara. Nia i världen är Singapores Wang Yuegu som därmed klättrar förbi Kinas unga deff Wu Yang på tionde plats. 

18 okt. 2011

Sweden Open i Stockholm!

Uppmanar alla pingisentusiaster att åka till Stockholm torsdag fredag nånting - och stanna över helgen. I Eriksdalshallen väntar dig de mest fantastiska spelarna ur den starkaste kinesiska pingisgenerationen någonsin, och allt vad Du behöver göra är att vara människa och sätta dig tillrätta på läktaren med kaffekopp & chokladboll - och bara njuta. Toppspelare från 41 nationer ställer upp i SOC. Många européer är med, även om en del av de vassaste saknas. De svenska silvermedaljörerna från lag-EM är självfallet på plats. Japanerna kommer med de absolut bästa på både herr och damsidan. En högklassig pingisfest är att vänta! Nedan en förteckning över de gudabenådade spelarna från Mittens Rike som kommer att förgylla tillställningen i Eriksdalshallen (Xu Xin är utbytt mot legenden och gamle sverigebekantingen Wang Liqin). För full deltagarlista se här. För övrig information se här



17 okt. 2011

Mer från Chinese National Championships

Nederländska europamästarinnan Li Jiao, tyska överraskningen Irene Ivancan och alla andra pingisdamer i Gdansk och Sopot i all ära, men jag har blivit hängande kvar i Kinesiska Mästerskapen i Jiangsu. Sånt är det bara, kan inte hjälpas. På herrsidan vet vi att Ma Long triumferade och på damsidan lossnade det äntligen för Liu Shiwen som i semifinalen slog Li Xiaoxia med imponerande 4-0 och i finalen besegrades väninnan och världsmästarinnan Ding Ning med klara 4-1. Det rapporterades förvisso om att Ding Ning inte spelade på topp, men Liu Shiwen har nog haft en del med det att göra. En tät Liu Shiwen med koncentrerad och positiv attityd vid bordet ska alltid vara svårforcerad. Hon har en lätt statisk, men ofta svårgenomtränglig och alltid konsekvent spelstil som kräver mycket av motståndarna. Liu Shiwen ställer snabbt in sig efter vad som kommer emot henne, vilket både är en styrka och en svaghet. Blir motspelaren själv för oföränderlig i sitt spelupplägg så adapterar hon kvickt och är fruktansvärt säker. Hennes sårbarhet ligger i att hon inte lika framgångsrikt tar hand om det avvikande och mer växlande spelmönstret. En välkomponerad brygd av tempoväxlingar och skruvvariation gillar hon inte. Att flytta på henne är viktigt, men måste göras i ett taktiskt och varierande flöde så hon tappar styrfart. Många klarar inte av att det, håller liksom inte ut mot henne - och därför räcker det hon har riktigt långt. Det krävs en superkoncentrerad, avslappnad och kreativ Ding Ning som har full tillgång till sitt mer finkalibriga maskineri. Eller kanske en Feng Tianwei när hon är som bäst, eller möjligen en Guo Yue med självförtroende och alla hästar hemma. Att Li Xiaoxia och Guo Yan också ibland kan hantera henne är en helt annan historia med delvis andra beståndsdelar. Ding Ning och Liu Shiwen möttes också i finalen i Austrian Open häromveckan. Ding Ning förde och Liu Shiwen avväpnades och föll genom. Det har sett ut så ett tag dem emellan, men nu är en utjämning på gång vilket borgar för intressanta matcher framöver. Tvenne spelstilar mötas, två olika sorters bollsinne rentav, och mycket handlar om att vara optimalt förberedd, hantera sig själv och därigenom sin motståndare. Kanske får vi se de båda drabba samman redan på SOC i Stockholm om bara några dagar. 
____________________

Efter singelspelet i Jiangsu var det dags för lagtävlingarna och kinesiska mästare på damsidan blev Shandong (Li Xiaoxia, Chen Meng, Gu Yuting) som vann över Beijing (Guo Yan, Ding Ning, Sheng Dandan) med 3-1. Li Xiaoxia tog här två singlar. På herrsidan segrade Beijing (Ma Long, Yan An, Hou Yingchao) för första gången på 23 år. I finalen som slutade 3-1 mötte man Shanghai (Xu Xin, Wang Liqin, Shang Kun). 

16 okt. 2011

Äpplet 50 år, EM är över och "Kara" är gladast

Igår fyllde den svenske pingislegenden Mikael "Äpplet" Appelgren 50 år och det firades ordentligt har jag förstått. Idag har förmodligen den gamle mästaren spenderat dagen hemmavid, fått ta det något lugnare kanske, och förstås legat i soffan och tittat på EM-strömmen från Gdansk. Kvartsfinalerna igår: Patrick Baum besegrade en tung Samsonov som tycks ha lagt sin pingis tillrätta på en nivå som inte alls överensstämmer med hans ranking som nia i världen (11–6, 11–9, 1–11, 11–9, 11–8). Vi fick också se fantastiska bilder på den 36-årige serben Alexandar Karakasevic och hans glade tränare efter vinsten mot Jörgens baneman, tysken Bastian Steger (11–3, 6–11, 12–10, 11–5, 8–11, 13–11). Det är egentligen bara balkanmusik i fulltempo som saknas i högtalarna i hallen när de båda drar igång med sina glädjeyttringar av - på något sätt - genuint "serbisk" karaktär. Och att  "Kara" slänger iväg några rejäla gamla Yosssssssaaa!! från 70-talet gör inte saken sämre. Se match och tokjubel på uppstuds nedan: 



"A dream come true" säger en trött men lycklig Karakasevic i segerintervju efter match. Vidare -  Timo Boll vann över fransmannen Adrien Mattenet som ibland verkade ha svårt att få med sig sin forehand i koordinationen från backhand. Sånt håller inte mot Timo som vinner med 4-0. (11–8, 11–4, 11–9, 12–10). Att slovenen Bojan Tokič har ett stort spel i kroppen såg vi redan i somras när han mötte Ma Long i VM. Nu besegrade han Dimitar Ovtcharov i en riktig rysare där tysken verkade ha det mentalt tufft i skiljeset (11–8, 2–11, 11–9, 11–5, 5–11, 6–11, 12–10). I dagens semifinal fick Tokiç däremot inte alls till det mot en urstark och superfokuserad Timo Boll som körde över honom med 4-0 på sisådär 20 minuter (11–5, 11–2, 11–5, 11–5). Baum mot Karakasevic var nästan lika snabbt överstökad och slutade 4-0 (11–4, 11–7, 11–7, 11–8) till tysken, men "Kara" verkade inte speciellt missnöjd med det - glad som han är för sin första och rätt säkert sista EM-bronspeng i singel. Final i år igen mellan herrarna Boll & Baum och där segrade Timo enkelt med 4-1 (11–7, 6–11, 11–3, 11–7, 11–8). Därmed har helylle-Timo fem individuella EM-guld på tio starter - pretty good ja pretty bäst.


Se allt på sportkanalen med det lustiga namnet: LaolaTV.


         

14 okt. 2011

Håll koll på din Laola-Tv idag!

Lech Walesa spelar med kamrater i Solidarność
Många svenskar igång idag nere i Polen. Vet inte vilka som kommer med i sändning, men det kan vara klokt att ha uppsikt över sin Laola-Tv när det drar ihop sig för matcher i Europamästerskapen:

Kl.10.00. 8-delsfinal i damdubbel:
Matilda Ekholm/Jennifer Jonsson - Li Jie/Elena Timina, Holland. 
Kl 10.35. 8-delsfinaler i herrdubbel:
Kristian Karlsson/Mattias Karlsson - Gardos/Habesohn, Österrike
Jörgen Persson/Robert Svensson - Platonov/Samsonov, Vitryssland
Kl 11.10. Omgång 3 i damsingel:
Matilda Ekholm - Li Qian, Polen
Kl 13.00. Omgång 3 i herrsingel:
Pär Gerell - Alfredo Carneros, Spanien
Jens Lundquist - Dimitrij Ovtcharov, Tyskland
Kl 13.50: Omgång 3 i herrsingel:
Jörgen Persson - Gavin Rumgay, Skottland
Mattias Karlsson - Zoran Primorac, Kroatien

13 okt. 2011

Ma Long vann KM

Back to China. För en vecka sedan vann Ma Long sin fjärde raka turneringsseger och är obestridlig världsetta. Triumferna i China Harmony Open, Austrian Open och Asian Cup följs alltså upp med segern i Chinese National Championship. Zhang Jike besegrades i semi (4-3) och Ma Lin i final (4-1). Tråkigt nog har inga rörliga bilder alls läckt ut från Kina, men Ma Longs egna ord om segern i Jiangsu hittas här
   

12 okt. 2011

Tyskland Europamästare. Igen.

Kom in i matchen vid setpaus och 1-0 i set för Jörgen mot Timo Boll. Fantastiskt förstås. Men knappast realistiskt. Sedan släcktes de svenska förhoppningarna slag i slag och Staffan Lindeborg & Ulf  Tickan Karlsson blev alltmer molokna i sina kommentarer. Tyskland vinner EM för femte året i rad, och det är inget att säga något om. Silver till Sverige smakar gott nog. Snart börjar singelspelet! Läs om lagfinalen på Svenska bordtennisförbundets hemsida.  
      

11 okt. 2011

EM-bragden!

Semifinal i Lag-EM och vi kör över Österrike med vårt skogstokiga och osannolika landslag.. En av dem är en nackstyv servetrollare som grimaserar av smärta efter vart och vartannat slag. En annan skjuter från höften och utgör en patenterad blandning av badboy, snobb och cowboy. En av dem har spelat pingis i sisådär 40 år och är världens bästa 45-åring. Och en är - världens bästa Karlsson! Grattis Sverige till EM-bragden! I morgon i lagfinalen tar det bryskt slut mot Tyskland, men vad gör väl det? Ett plötsligt EM-silver sprider ljus och glädje åt det luttrade och krympande svenska bordtenniskollektivet. Det här var roligt, riktigt roligt. Semifinalen och morgondagens final kl.18.30 hittar du här
Hepp, update:  EM-finalen sänds 18.30 idag på SVT play.

7 okt. 2011

Kvartsfinalklart i Chinese National Championships

Li Ping till kvartsfinal
mot Ma Long
Kvartsfinalklart i "KM" - kinesiska mästerskapen. Inga överraskningar i damsingeln. Seedade deffen Wu Yang föll mot Wen Jia, men det kan inte betraktas som någon skräll. Alla är där de ska vara och hyperhårda matcher väntar: 

Li Xiaoxia - Wen Jia, 
Liu Shiwen - Guo Yue, 
Ding Ning - Fan Ying, 
Cao Zhen - Guo Yan.

I herrarnas tävling blev något överraskande Xu Xin utslagen av en taggad Yan An (2-3). Även Hao Shuai fick lämna in handuken efter förlust mot Li Ping (1-4). Alla övriga seedade spelare vidare till kvartsfinal. Och vilka kvartsfinaler det blir: 

Wang Hao - Yan An, 
Wang Liqin - Ma Lin, 
Li Ping - Ma Long, 
Chen Qi - Zhang Jike

I damdubbeln skrällde paret Zhao Yan/Li Jiayi genom att slå ut favoriterna Ding Ning och Li Xiaoxia. 


6 okt. 2011

EM i Polen

På lördag börjar EM som i år spelas i Gdansk och i Sopot. De svenska damerna möter Wales med början kl 11, och kl 16 kör herrarna  igång gruppspelet mot Slovenien. Efter diverse tröttsamma sponsorbråk så får vi tyvärr inte se J-O Waldner i någon coachroll. Medföljande coacher och ledare är: Peter Karlsson och Fredrik Håkansson för herrarna, Pernilla Andersson för damerna samt Anders Johansson som "överledare". ETTU sänder EM via LaolaTV (klicka Channels + Table Tennis) och man hoppas på en bättre insats än i fjol i Tjeckien av svenskarna (EM-reflektioner 1 & 2). 
Svenska herrarna: 
Jörgen Persson Klubb: Halmstad BTK
12:e EM-starten
28:e-rankad i världen
Pär Gerell Klubb: Chartres (Frankrike)5:e EM-starten
49:e-rankad i världen
Jens Lundqvist  
Klubb: SV Werder Bremen (Tyskland)
8:e EM-starten
51:e-rankad i världen
Robert Svensson  
Klubb: Fulda-Maberzell (Tyskland)
5:e EM-starten
59:e-rankad i världen
Mattias Karlsson  
Klubb: Halmstad BTK
2:a EM-starten
156:e-rankad i världen
Kristian Karlsson  
Klubb: Halmstad BTK
3:e EM-starten302:e-rankad i världen

Svenska damerna:

Matilda Ekholm
Född: 15/6 1982
Moderklubb: Vikingstads SK.
Nuvarande klubb: Fotoprix VIC Barcelona
Världsranking: 76
EM-starter: 6:e
Linda Bergström
Född: 12/1 1995
Moderklubb: Ängby SK.
Nuvarande klubb: Ängby SK
Världsranking: 389
EM-starter: debutant
Jennifer Jonsson
Född: 13/8 1994
Moderklubb: Lekstorps IF.
Nuvarande klubb: Lekstorps IF
Världsranking: 447
EM-starter: debutant

5 okt. 2011

2011 Chinese National Championships


Ma Long vann häromdagen Asian Cup efter finalseger mot Xu Xin med 4-2. Före det vann han Austria Open i Schwechat och dessförinnan prestigefyllda China Harmony Open i Suzhou. Tävlingarna står som spön i backen och idag inleddes ytterligare en vars standard är exceptionell. Lyckas den gode Ma Long ta hem den också så kan diskussionen om vem som är planetens bästa bordtennisspelare upphöra direkt. Det handlar om de inhemska kinesiska mästerskapen i Jiangsu, och här ligger både VM och OS i lä - eller vad sägs om följande spelare insprängda i startfältet:


Kinesiska Mästerskapen 2011:

Herrsingel:
Wang Hao - People's Liberation Army
Zhang Jike - Shandong Luneng
Ma Long - Beijing
Ma Lin - Guangdong
Wang Liqin - Shanghai
Xu Xin - Shanghai
Chen Qi - People's Liberation Army
Hao Shuai - Tianjin

Damsingel:
Li Xiaoxia - Shandong
Guo Yan - Beijing
Ding Ning - Beijing
Guo Yue - Liaoning
Liu Shiwen - Guangdong
Wu Yang - Shanxi
Fan Ying - Jiangsu
Cao Zhen - People's Liberation Army

Herrdubbel:
Zhang Jike / Ma Long
Ma Lin / Wang Hao
Wang Liqin / Xu Xin
Chen Qi / Yan An
Hao Shuai / Li Ping
Zhang Chao / Jin Xionge
Qiu Yike / Xu Ruifeng
Lei Zhenhua / Shang Kun

Damdubbel:
Li Xiaoxia / Ding Ning
Guo Yan / Guo Yue
Liu Shiwen / Chang Chenchen
Fan Ying / Wu Yang
Cao Zhen / Mu Zi
Feng Yalan / Rao Jingwen
Wen Jia / Zhu Yuling
Li Xiaodan / Wang Xue

3 okt. 2011

J-O Waldner 46 år

Jan-Ove Waldner interagerar med pingisboll
Idag fyller J-O Waldner 46 år och det firade han så smått redan igår genom att besegra Jens Lundkvist (WR: 51) med 3-0 i set (5, 8, 10) i tyska ligan. J-O's och Robert Svenssons Fulda-Maberzell slog Lundkvists Werder Bremen med 3-0 i matcher. Svensson (WR: 59) betvingade rumänen Adrian Crisan (WR: 31) med 3-2 i set (12-10 i skilje). Aktuell tabell i tyska Tischtennis Bundesliga:









1 okt. 2011

Den finare och mer raffinerade pingisrelaterade bilden 2

Den sydkoreanske pennskaftaren Ryu Seung Min och hans nyblivna fru Lee Yun Hee iklädda s.k. "Hanbok" dräkter, en slags traditionell koreansk festklädsel.